Site icon Mamina čarolija

Želite li odgojiti sretno dijete? Evo vodiča koji će vam pomoći u tome

Danci su najsretniji ljudi na svijetu, a sada su i u knjigama otkrili kako odgajaju svoju djecu. Konačno sam pronašla vremena za pročitati oba svjetska bestselera; Danski odgoj djece i Igra na Danski način autorice Iben Dissing Sandahl i ukratko ću vas provesti kroz najzanimljivije misli koje su mi ostale nakon čitanja.

Prošle godine složila sam popis knjiga koje želim kupiti na sajmu Interliber. U trudničkoj fazi imala mnogo vremena za čitanje, a stvari vezane za njegu djeteta su mi iz knjiga djelovale znatno kompliciranije nego što zaista jesu. Danas je malo izazovnije pronaći vrijeme za knjigu, ali kako kažu, ako dovoljno voliš, onda se nađe i vremena, pa taman ono bilo u automobilu dok čekaš da se tvoja beba probudi. Ove godine moj popis je znatno kraći, jer sam svjesna mogućnosti, a paralelno skupljam preporuke za buduće slikovnice i zbirke bajki koje ćemo kupiti sljedeće godine.

Danski odgoj djece je knjiga koju bi preporučila svima bez obzira koliko je vaše dijete u ovom trenutku staro. Knjiga nas daje priliku da razmišljamo drugačije i da našem djetetu damo priliku da samo stvori svoje maštovite obrasce razmišljanja. To je ono što je još bolje pojašnjeno u drugoj knjizi Igra na Danski način. Svaki poziv na igru je poziv za sve. Mnogo puta sam se sjetila kako se i u odrasloj fazi znamo zaigrati za stolom u društvene igre. Knjiga nas podsjeća da je u svaku dječju igru moguće uključiti veći broj sudionika, neovisno o dobi i drugim karakteristikama. Djeca u igri razvijaju mašta i natjecateljski duh, a igrajući se uče kako prevladati prepreke, kako ne odustati i kako biti dio grupe. U Danskoj je normalno da starije vršnjačke skupine brinu o mlađima i slično. Roditelji se u dječju igru ne upliću niti nameću svoje stavove i mišljenja. Tijekom igre dolazi do suradnje, ali i do sukoba. No, djeca se trebaju truditi da unatoč sukobima, imaju dovoljno igrača kako bi se igra nastavila. Tako se trude da igru ne napuste mnogi te na taj način vježbaju suradnju. Djeca kroz igru mnogo nauče i o sebi, koliko mogu i koliko ne mogu. Na taj način ne preuzimaju mišljenja drugih o njihovim mogućnostima nego izgrađuju svoje vlastito.

Mnogo je kvalitetnih misli kroz koje su me ove knjige provukle i moja su opažanja prema Davidovoj igri sada sasvim drugačija. David ima tek 10 mjeseci, ali svaka 2-3 tjedna ga vodimo na druženje s vršnjacima na kojemu se bebe igraju. Svaki tjedan prije sata plivanja, također ima priliku za kratku igru. Prvo takvo druženje imali smo kada su bebe imale između šest i osam mjeseci. Najčešće je David bio najmlađa beba u grupi ili jedan od mlađih. Moje osobno zapažanje i opažanja drugih majki jeste da su unatoč nervozi koja je vladala kod kuće, djeca s drugim bebama bila znatno mirnija. Pozorno su promatrali što druge bebe rade i na koji način se kreću. Druženje s drugom djecom u našem slučaju je već sljedeći dan za našeg sina značilo velike korake naprijed. Nakon jednog druženja na dekici u Maksimiru je propuzao već sljedeći dan, želeći imitirati ono što je vidio od Leonarda i Kiare. Nakon druženja na Pagu kada je imao 6 mjeseci već sljedeći dan je samostalno sjeo, gledajući kako to radi njegova prijateljica Nia. Tijekom druženja na Bundeku s punih 8 mjeseci vidio je kako se Teo i Karlo ustaju na svoje noge, kroz nekoliko dana zatekla sam ga u krevetiću kako stoji.

Glavno što sam naučila iz njegova ponašanja je da je igra za njega dragocjena i da je nakon igre s vršnjacima pozitivno umoran, sretan i da napreduje brzinom munje. Igra ga je osnažila u socijalizaciji s drugima, a posebno drugom djecom. Osobno sam ga upoznala i iz orlovske perspektive, kada nadgledam njegovo ponašanje prema drugoj djeci i kako se snalazi kada ne vodi računa o tome gdje su mu roditelji. U ovim knjigama zaokružila sam mnoge korisne savjete koji će mi dobro doći kada bude stariji i budem ga trebala usmjeravati, a do tada ćemo se puno igrati. Mnogo toga bi još mogla prepričati što se u knjizi nalazi, ali onda bih vam možda otkrila previše.

Najbržem čitatelji ili čitateljici koji se javi na maminacarolija.hr@gmail.com poklanjamo primjerak knjige Danski odgoj djece. Sretno!

 

Exit mobile version