Site icon Mamina čarolija

Plivanje za bebe

Već od prvog kupanja naš David je s 9 dana starosti pokazao kako voli biti u vodi. Njegova ljubav prema boravku u vodi svakim je danom rasla sve više, a njegovo kupanje nam je postao najdraži dio dana. Brzo je stiglo ljeto i prvo kupanje u moru. Prvi puta kupao se u moru s otprilike  5 mjeseci starosti i odmah je pokazao interes za plivanje. Nogicama je mahao poput žabice i nije se puno obazirao na nas velike koji smo ga se trudili animirati. Okrenuo nam je leđa i plivao u svom smjeru. Već tada počela sam tražiti gdje i kako nastaviti s plivanjem i u zimskim mjesecima, obzirom da je njegova ljubav prema vodi nemjerljiva s bilo čim.

Ljetne mjesece je doslovno proveo u vodi, jutarnji odlazak na plažu, zatim tuširanje, potom kupanje u bazenčiću na terasi, opet tuširanje, popodnevni odlazak na plažu, pa kupanje u kadi prije spavanja. I prije nego je krenuo na plivanje za bebe postao je mala beba žaba. U moru smo isključivo koristili crveni Fredov kolut, koji djeci osigurava pravilan plivački položaj i sigurnost (više o njemu niže u tekstu).

S 8 mjeseci starosti krenuli smo na treninge jednom tjedno na bazen Svetice, jer nam je ta lokacija najbliža. Plivanje za bebe prema Freds Swim Academy metodi održava se još na Zimskom plivalištu Mladost i u Centru Mali dom. Za početak plivanja nužno je da beba može samostalno držati glavu,a dobro je pričekati i da stekne minimalnu otpornost organizma na zaraze iz okoline. Bebe plivaju u prisustvu jednog roditelja, a drugi trening može promatrati pokraj bazena (ali ga ne smije ometati). Treneri su certificirani profesionalci plivačkog kluba Natator. Njihov je cilj postepeno i na djeci prilagođen način u svakoj fazi razvoja pruži potreban doživljaj uspjeha i sigurnosti u vodi koji su djeci potrebni kako bi uspješno naučili plivati i stekli doživotan pozitivan odnos prema vodi.

Zašto je plivanje odlično za bebe?

Plivanje kod beba koje još nisu niti prohodale pojačava samopouzdanje. Pred njima je još mnogo padova prije nego sigurno prohodaju, a plivanje im je odlična podloga za taj prijelaz s obzirom na to da se neometano kreću bez padova i udaraca. Dijete za vrijeme treninga komunicira s roditeljem, ali i drugim bebama i mamama u grupi, te trenerom. Osim učenja nove vještine, dijete razvija i samostalnost. Za mene odlazak na trening s bebom znači izlazak iz dnevne rutine hranjenja, uspavljivanja i presvlačenja pelena, te smatram da na ovaj način razvijamo još kvalitetniji odnos povjerenja. Beba na treningu vježba sve mišiće i zglobove od vrata do stopala,a osim toga jako je dobro za kardiovaskularno zdravlje. Dijete na treningu jača srce, mozak, pluća i krvne žile. Boravkom u bazenu bebe osim mišića jačaju ravnotežu i koordinaciju pokreta. Mnoga istraživanja su to dokazala, a ističem ono objavljeno na swimming.org  Za kraj benefit koji mogu potvrditi iz vlastitog iskustva odmah nakon prvog treninga. Bebe nakon plivanja jedu i spavaju najbolje, jer tko to nije nakon bazena izmoren i gladan.

Higijena na bazenu i roditeljski strahovi

svlačionica s prematalicama

 Ovu ću temu odmah otvoriti jer je strah od svih vrsta upala i infekcija očito prva asocijacija kod većine mama koje su me pitale za plivanje beba. Na bazenskom kompleksu Svetice na kojemu naša beba trenira, a kako čujem tako je i na ostalim lokacijama, higijenski standardi su na samome vrhu. Bazen za neplivače i bebe dubine je 120 cm i temperature 32-33 stupnja te je odvojen od ostatka kompleksa u kojemu treniraju plivački klubovi i građanstvo. Isti je slučaj sa svlačionicom u kojoj se bebe presvlače i tuševima u kojima se tuširaju prije i poslije bazena. Cijeli ovaj dio u potpunosti je odvojen, što je mene osobno pozitivno iznenadilo. Djeca tako nisu u kontaktu s ostalim plivačima i mogućnosti bilo kakve zaraze su minimalne ili nikakve. Prije svakog treninga tuširanje mame i bebe je obavezno s gelom za tuširanje i nakon izlaska iz bazena proces se ponavlja. Dakle, nitko ne može ući u bazen za bebe neistuširan. Za mame i tate nošenje plivačke kapice na glavi u bazenu je obavezno,a bebe nose jednokratne ili višekratne pelene za plivanje. Vaša beba urinarnu infekciju može dobiti i samo noseći pelenu, bez kontakta s morem ili bazenom, tako da je možda najbolje zaboraviti strahove i razmišljati što sve pozitivno plivanje vašoj žabici može donijeti.

Plivanje bebe i atopijski dermatitis

Naš mališan, kako sam već ranije pisala ima atopijski dermatitis od najranijih dana. On nam nije prepreka za boravak u vodi niti ga bazenska voda na bilo koji način pogoršava. Prije i nakon bazena se tuširamo u Aderminom gelu za tuširanje za atopičnu kožu,a nakon treninga kada dođemo doma se dobro namažemo emolijalnom kremom koja obnavlja umanjenu funkciju zaštitne barijere kože. Nikakve reakcije do sada nismo imali, niti nakon kupanja u moru niti bazenu.

Kako izgleda jedan trening?

Trening traje 45 minuta koji prolete u dahu. Bebe se na početku uz pjesmu i pozdrav zagrijavaju bez koluta, a na drugom dijelu treninga plivaju u Fredovom kolutu. Aktivnosti u vodi se sastoje od više raznih vrsta pokreta kojima se stječu osnovne plivačke tehnike. Bebu se potiče da sama svlada kretnje u vodi. Bebe se pritom animira raznim rekvizitima koji se tijekom treninga koriste (žabice, ježevi, patkice, loptice, mostići, plutače i tome slično). Ono što bebe najviše razveseli je kada mame zapjevaju pjesmicu koja je himna beba žaba. Mnogi se pitaju i zašto samo jednom tjedno?! Moje osobno mišljenje i dojam jeste da je to sasvim dovoljno za mamu i bebu. Priprema za odlazak na bazen koju treba obaviti za mamu znači, kupanje, depilacija, spremanje torbe za sebe i bebu, hranjenje bebe prije (da ne bude nervozna od gladi, a ni da nije nahranjena tik prije treninga), putovanje do bazena itd. i sve što slijedi nakon treninga s bebom koja je izmorena od plivanja. Osobno ne bih voljela da imam takva 2 dana u tjednu – jedan trening mi je sasvim dovoljan.

Oprema za mamu i tatu

Za plivanje s bebom uz kupaći kostim potrebno je imati kapicu za plivanje i papuče ili japanke za bazen. Za mame je preporuka da imaju jednodijelni kostim, jer prilikom igre s bebom u vodi neće morati još voditi računa jesu li gaćice i grudnjak na pravom mjestu. Tate za bazen trebaju imati kupaće gaće, slip ili bokserice, ali nikako hlačice za kupanje. I jedni i drugi se mogu opremiti u Dechatlonu za manje od 100 kn uključujući i papuče, tako da izgovori ne postoje. Bebama su potrebne jednokratne pelene za vodu ili višekratne pelene koje su dostupne u prodavaonicama dječje opreme u raznim varijacijama boja i veličina.

Fredov kolut – kako pravilno dijete postaviti?

Mnogo puta ovoga ljeta sam čula komentar, a vi imate onaj skupi kolut. Osobno sam masu puta objasnila zašto imamo taj kolut, pa ću morati i ovom prilikom. Fredov crveni kolut bebi osigurava optimalan plivački položaj, za dijete je siguran i brzo i jednostavno se oblači i skida (kada jednom naučite). Probali smo samo jednom Davida staviti u žuti klasični kolut za bebe. Bio je potpuno zbunjen, nije se mogao kretati, nekontrolirano je plutao po bazenu i “vikao” da ga izvadimo van iz toga. Nakon jednokratnog korištenja nismo ga više nikada napuhali. Ono što je bitno za Fredov kolut je da ga napušete prema uputi koja uz njega dolazi. Dakle, zračnica broj 1, pa 2 pa 3. Naravno da sam instinktivno to napravila drugačije, pa smo tek prilikom kupanja zaključili da upute postoje da bi ih čitali. Za vrijeme ljetnih mjeseci nemojte ostavljati kolut u autu, pri velikim vrućinama on gubi oblik i potrebno ga je ohladiti i ponovo napuhati, inače beba nije u pravilnom položaju u propada u sredinu koluta. Investicija u Fredov kolut u našem slučaju se isplatila već u prvoj godini korištenja, a proizvođači kažu da ćemo ga moći koristiti do četvrte godine.

Vjerujem da smo sve nedoumice vezane za plivanje sada raščistili i da već popunjavate online prijavnicu.

Sretno!

Exit mobile version