Site icon Mamina čarolija

Moja beba ima atopijski dermatitis – što ćemo sad?

Kada vaša malena bebica od koje se doslovno ne odvajate dan i noć počne pokazivati nekakve znakove promjena na koži, svaka mlada majka se na prvu prepadne i počne intenzivno razmišljati o uzrocima. Možda se preznojio, je li mu bilo pretoplo ili prehladno, ili netko nije oprao ruke prije kontakta s bebom, možda je do deterdženta ili omekšivača, možda sam (dojilja) pojela nešto što nisam smjela, ili je zrak u sobi presuh ili je od sunca… može to tako ići u nedogled. Zaista nije lako probuditi se i vidjeti svoju divnu bebu koja je do jučer imala svilenkastu kožu i kosu, prekrivenu osipom, flekicama, ljuskicama, krasticama i kako joj kosa otpada iz sata u sat.

Jedno jutro doživjela sam potpuni šok kada sam Davida išla izvaditi iz krevetića. Bio je potpuno crven u licu kao rak, obrve i čelo mu je bilo u ljuskama, a polovina njegove kosice ostala je na plahti. Instinkt mi je govorio da ovo nije nešto bezazleno i da trebamo odmah potražiti pomoć. Mjesec dana ranije, s 2 mjeseca starosti David je imao izraženu tjemenicu koja se spustila u obrve. To jutro, kao da je sve odjednom proključalo, kao voda na temperaturi vrenja. Neutralna sredstva za kupanje i mazanje poput Bepanthen masti, bademovog ulja više nam nisu pomagala. Nismo znali odmažu li nam, ali smo trebali intenzivnu i brzu pomoć. Iskreno, pojma nisam imala koga zvati, kupati ga ili ne kupati, mazati ili ne mazati, dirati ili ne, dojiti ili ne… potpuna blokada, muž na terenu, a ja gledam u bebicu koja ključa kao vulkan pred erupciju.

Ne bih se svega toga htjela prisjećati da ne želim svojim iskustvom pomoći svim majkama koje će se jednom možda naći u takvoj situaciji.
Kako nisam znala u tome trenutku koga zvati i kuda krenuti, a temperature su bile ispod nule, prvi korak koji sam napravila nakon Google tražilice i prvog susretanja s pojmom Atopijski dermatitis je slanje pismene konzultacije dr. Lena Kotrulja putem aplikacije Little Dot. Doktorica nas je savjetovala da dijete dovedemo na pregled u polikliniku i primljeni smo za nekoliko dana u vrlo kratkom roku jer je netko drugi otkazao svoj termin. Jako se dugo čeka svuda, a za subspecijalizirane liječnike za bebe posebno. Doktorica Kotrulja i njezino medicinsko osoblje su nam posvetili puno vremena. Naš dječak je testiran odmah na 6 alergena iz hrane, a njegova koža je odmah stavljena u obloge. Kroz 3 dana smo već vidjeli značajan napredak, doduše uz kortikosteroide to uvijek ide brže.

Prihvatili smo da naša beba treba detaljniju u dugotrajniju njegu i uveli kupanje svaki dan. Mazanje kremama u kombinaciji s maženjem je odmah jako dobro prihvatio, a obloge u elastičnim zavojima nije nikada. Srećom umatanje u obloge je kratko trajalo. Doktorica nam je dala sve detaljne upute vezane uz njegu, te nas uputila pedijatru, koji nam je dao daljnje uputnice za praćenje dijagnoze u dječjoj bolnici Srebrnjak. Tamo smo naišli na iznimno srdačnu alergologinju dr. Mikac Kobal i nutricionisticu Miletić Gospić koja nam je složila plan dohrane za našeg princa i poučila nas kako ćemo se na vrijeme krenuti ispravno hraniti i uvoditi namirnice.

Stiglo je ljeto, pa nam je boravak na moru znatno pomogao i gotovo svi vidljivi tragovi atopijskog dermatitisa su nestali. No, prisutni su oni nevidljivi tragovi u krvnoj slici, gdje se u povišenim eozinofilima jasno vidi da se malo tijelo i dalje bori s alergenom. Na dijeti sam od dana kada smo otkrili da Davidu smetaju jaja, kravlje mlijeko i soja. Nije lako izbjeći sve to, ali želim dojiti i dalje, jer dojenjem stvaramo antitijela koja će ga bolje štititi. O dojenju sam više pisala ovdje. Ukidanjem svih mliječnih proizvoda tijelo dojilje ostaje bez unosa kalcija, pa stoga koristim 1 g dnevno Solgarovog kalcij citrata s D3. Prošla sam 5 tjedana intenzivne boli u desnima, bol se preselila u koljena, gubim 3 kg mjesečno, ali i dalje se dobro držim. Prije svega svaki dan mislim na njega, pa na svaku bol zaboravim.

Što smo najbitnije do sada naučili o Atopijskom dermatitisu ?

U ovih nekoliko mjeseci najbitnije crtice koje smo istraživajući i iz našeg iskustva izvukli:

Cijeli tjedan od 9.9.-15.9. posvetila sam ovoj iznimno bitnoj temi, te ćete u sljedećim danima moći pročitati više o:

  1. Prehrani, dijetama i hranjenju Atopičara
  2. Pitala sam druge mame kako se godinama nose s Atopijskim i okolinom – što su mi rekle?
  3. Testiranja, lijekovi i lokalna terapija u postizanju kontrole (priručnici, brošure i sve što može pomoći, a neće odmoći)

Na Facebooku i Instagramu tijekom ovoga tjedna čitateljima koje točno odgovore na dnevno pitanje čiji odgovor možete pronaći u dnevnom postu pokloniti ćemo Melem Atopic kremu i kupku.

PITANJA:

1.DAN

“Kako s Melem Atopic kremom postići još veći osjećaj ugode i olakšanja?”

2.DAN

“Kada smo našem sinu uveli 2.obrok dohrane?”

3.DAN

“Navedi jedan od najčešćih mitova o Atopijskom dermatitisu”

4.DAN

“Zbog čega je korisna terapija vlažnim povojima kod liječenja Atopijskog dermatitisa?”

 

Izvlačenje nagrada i objava dobitnika održati će se u nedjelju 15.9. i biti objavljena na društvenim mrežama.

U DMu je aktualna akcija na Melem Atopic kremu i kupku uz koju na poklon dobivate dječji bodi na poklon.

*Dio savjeta osobne su bilješke sa škole Atopije poliklinike Dermaplus

Exit mobile version