Site icon Mamina čarolija

Koje knjige o njezi i razvoju djeteta kupiti na Interliberu?

Kako nam se bliži najveći hrvatski sajam knjiga s velikim popustima,tako i većina nas polako slaže popis onih naslova koje valja kupiti na sajmu. Ove godine svi moji naslovi vezani su za razvoj, njegu i odgoj djeteta. Kako za sve ostale teme do sada, tako i za ovu tražila sam mišljenje mnogih iskusnih mama i trudnica kako bi došla do popisa korisnih naslova, a potom sam neke od njih prije nego ih kupim posudila u knjižnici grada Zagreba.

Knjiga koja je prva na mom popisu je jedna knjiga koju listam posljednjih 30 godina. Penelope Leach – Odgoj i njega djeteta (2.izdanje) naslov je izdan još 1977.godine. Posebna je po tome što mi ju je preporučila moja mama, a u sebi ima posvetu iz 1987. koju je tata napisao mami. Knjigu sam bezbroj puta kao djevojčica listala gledajući na slikama bebe i dječicu, a danas je trenutak kada ju zaista pozorno čitam. Moram priznati da sam u ovom stadiju trudnoće poprilično emotivna, i da mi zasuze oči na ovakve stvari.

Najbitnije za naglasiti je da je ovaj naslov bezvremenskog karaktera. Obuhvaća poglavlja: porod, prvih šest mjeseci života, prohodalo dijete i predškolsko dijete. Sve ono što unutra piše na temu dojenja,kupanja, previjanja, uspavljivanja djeteta ili svakodnevne brige o djetetu apsolutno je primjenjivo danas. Vjerujem da će se naći na Interliberu u novijem izdanju. Izdavač je mladost.

Što očekivati u trudnoći  sadrži 500 stranica raznih savjeta i uputa kako se pripremiti za novorođenče. Knjiga je prodana u 15 milijuna primjeraka, a ja sam i danas zahvalna Antoniji koja mi ju je na početku trudnoće preporučila. Bezbroj puta u proteklih 7 mjeseci ovom knjigom sam umirila zabrinute misli. Zaista mislim da je ona najbolji mogući vodič za trudnoću za sve buduće mame i tate, jer daje umirujuće odgovore na svako pitanje. Izdavač je VBZ, a ja sam ju platila po redovnoj cijeni 149 kn. Osobno ju smatram obveznom lektirom za sve buduće roditelje.

Godine prve: Zašto su važne vodič je za sve roditelje i stručnjake i najčešće preporučena knjiga autora Milivoja Jovančevića i suradnika. Knjiga je doživjela čak deveto izdanje, što dovoljno govori o njezinoj kvaliteti i korisnosti. Gotovo da nema osobe koju sam pitala da mi nije preporučila ovu knjigu. Prof. dr. Milivoj Jovančević jedan je od najpoznatijih hrvatski pedijatara i glavnih suradnika na aplikaciji LittleDot, a knjiga je najbolji priručnik svake mame nakon poroda. Knjiga je ispunjena savjetima o njezi novorođenčeta, prvim pregledima, najčešćim poremećajima, dječjim strahovima i savladavanju stresa.

Možda te zanima Koje korisne aplikacije koristiti za praćenje razvoja djeteta?

Izdavač je SysPrint i sigurna sam da će to biti prvi štand na Interliberu koju ću potražiti. Na slici je šesto izdanje knjige koju sam posudila iz knjižnice

Mama zna najbolje (i tata) autorice Marine Knežević Barišić knjiga je koja sadrži kvalitetne i suvremene informacije koje će vas osnažiti u donošenju odluka što je najbolje za vas i vaše dijete. Ono što je sigurno je da će vas ova knjiga pozitivno motivirati i pružiti vam orijentacijski materijal prema poglavljima o trudnoći, dolasku bebe, porođaju,babinjanju, dojenju, dohrani, spavanju i općenito odgoju i ljubavi. Ova knjiga nije medicinski priručnik, a ono što joj je posebno je cijelo jedno poglavlje o budućem tati i bebi. Izdavač je Planet Zoe, i na mojoj listi željenih naslova s Interlibera, ona je na drugom mjestu.

Od ostalih preporuka koje su došle do mene, ali ih nisam stigla proučiti su još knjige  Najsretnija beba u kvartu Harvey Karpa i Sretna beba  Gine Ford. Njih sam dodala popisu u nadi da ću ih u sajamskoj gužvi pronaći i prolistati.

Sigurna sam da će se na Interliberu naći još korisnih naslova, a ukoliko vi imate neku preporuku, ostavite ju u komentarima.

 

Exit mobile version