Site icon Mamina čarolija

Na što obratiti pozornost kada tražite dadilju?

Prilikom odabira dadilje za našeg sina imala sam vrlo visoke kriterije. Osobno nikada nisam pohađala niti jaslice niti vrtić, jer sam od ranog djetinjstva imala ozbiljnije zdravstvene tegobe. Upravo iz tog razloga naš sin od prvog dana ne može pohađati jaslice, pa smo bili u potrazi za tetom čuvalicom. Kada sam bila dijete kroz naš dom je prošao veliki broj “teta čuvalica” dok nismo pronašli onu pravu, a ona se zadržala kod nas punih 13 godina.  Teta nam je s vremenom postala dio obitelji.  I danas kada ona više nije na ovome svijetu, za mene je ona oduvijek bila jedan od najbližih članova obitelji i osoba s kojom sam u svome djetinjstvu provela najviše vremena.  Kada smo krenuli u potragu za tetom čuvalicom koji će čuvati našeg Davida prvenstveno smo se vodili preporukama. Iznimno nam je bilo bitno da vrijeme koje ona provede s našim djetetom bude kvalitetno utrošeno, da svakodnevno izlaze na zrak i u šetnju Maksimiru, te da dijete kvalitetno pojede ono što smo pripremili za jelo.

Što mame najčešće očekuju od teta čuvalice?

Od drugih najčešćih očekivanje koja se trebate dogovoriti na inicijalnom razgovoru je hoćete li da čuvanje se održavati u vašem stanu ili kod teta čuvalice doma.  Trebate se dogovoriti hoćete li čuvalici dati ključeve od stana i hoće li ona u bilo kojem trenutku moći doći u vaš stan ili po točno određenim kriterijima. Odluka nije laka odluka s obzirom na to da u tome trenutku ono najvrijednije što imate (dijete i životni prostor), prepuštate u ruke nekoga kome se s kime se prvi puta susrećete.  S druge pak strane trebate biti sretni što imate mogućnost djetetu osigurati osobu je posvećena samo njemu, a ne još na desetke druge djece u skupini. Vaše dijete je izolirano od svih vrsta vrtićkih virusa i zaraza i vrlo vjerojatno će biti boljeg zdravstvenog stanja, što se posebno preporuča u jaslićkoj dobi.

U našem slučaju zbog atopijskog dermatitisa kojemu sam već puno prepisala ranije i alergija na hranu koje dijete ima da čuvanje kod kuće je bila jedina opcija.  Već sam naglasila kako meni ta opcija nije toliko mrska, s obzirom na to da sam cijeli svoje djetinjstvo provela s tetom koja nas je čuvala kod kuće.

Pitanja koja morate postaviti potencijalnoj dadilji / teta čuvalici

Na razgovoru s našom tetom mi je prvenstveno bilo bitno da vidim kako ona i David funkcionira. To nam je bio prvi osnovni argument za ili protiv. Kada sam bila sigurna da su njih dvoje “kliknuli” zaista sam odahnula i bila sigurna da je to pravi izbor. Čuvanje smo uvodili postepeno po nekoliko sati za početak, kako bi bili sigurni da njih dvoje mogu provesti neko vrijeme zajedno. Prvo čuvanje organizirali smo  s osam mjeseci starosti. Tada je David s dadiljom ostao na tri sata, dok sam ja morala obaviti neke zdravstvene preglede. Ono što sam vidjela na našem pripremnom susretu jeste da je David odmah zaspao u rukama tete čuvalice i to mi je bio dobar dan znak da je ona dobar izbor. da Njih dvoje su kliknuli, s obzirom na to da meni osobno nikada nije zaspao u rukama.

Evo nekoliko pitanja koja savjetuju da postavite na prvom razgovoru prema cuvalica.hr

Ono što je također mnogima bitno jeste da je ta osoba po struci odgajatelj ili da je u dosadašnjem iskustvu radila s djecom. U našem slučaju teta čuvalica je s toliko ljubavi pričala o dječaku kojega je čuvala prije Davida, da nismo morali dodatno propitkivati. Vrlo je bitno da ona poznaje osnove iz prve pomoći koju je potrebno pružiti djetetu (npr. u slučaju gušenja Heimlichov zahvat). U našem slučaju teta čuvalica nije zdravstvene niti odgojiteljske struke, a do sada je provela tri godine s jednim dječakom prije našeg Davida i to nam je bilo dovoljno. Niti moja dadilja nije bila čuvalica s diplomom, ali je prošla kroz sve životne škole i to iskustvo nam je prenijela za cijeli život.

Naša teta čuvalica osim što je s puno ljubavi pričala o dječaku kojega je čuvala ranije, puno nam je ispričala o načinu na koji su provodili vrijeme zajedno, na temelju toga smo stekli smo dio povjerenja u nju. Iznimno bitno nam je bilo dogovoriti hoćete li ona samo čuvati dijete,hraniti ga, prošetati, igrati se s njim ili će i za to vrijeme trebati napraviti kućanske poslove u vašoj kući. Naša odluka bila da dadilja bude isključio posvećena djetetu, pritom ne treba kuhati ručak, brisati prašinu, stavljati veš na pranje u perilicu,prati suđe i slično, s obzirom na to da želimo da se ona sve vrijeme provedeno posveti djetetu.

Kako želite da izgleda 1 dan s tetom čuvalicom?

Kada smo razgovarali na temu “kako bi željeli da izgleda jedan radni dan u našem domaćinstvu” rekli smo da bih htjeli da svaki dan dijete prošeta ili provoza u kolicima na svježe u zraku, da odmah nakon buđenja pojede doručak i da spava u ono vrijeme kakav mu je tempo. U početku sa spavanjem i s hranjenjem, te šetnjom nismo imali nikakvih problema. Kada nisu mogli izaći zbog vremenskih prilika bitno nam je bilo da vrijeme provode u igri, koja ne uključuje gledanje televizije ili je vrijeme provedeno ispred ekrana. Naglasili smo da nam je bitno da se  dijete igra i zabavlja sa slikovnicama i igračkama u sobi u kojoj ne dominira ekran. Također bitna nam je bilo s obzirom na to da njegove fotografije ne stavljamo na društvene mreže, da niti teta čuvalica ne objavljuje dijete na svojim profilima. Detalje oko plaćanja dogovorili smo se da ju plaćamo po satu, dva puta mjesečno odnosno u dvije mjesečno isplate, jer bi nama tako bilo jednostavnije u slučaju planiranja godišnjeg odmora slobodnih dana ili drugih aktivnosti koje nju uključuju ili ne uključuju čuvanje djeteta.

Exit mobile version