Site icon Mamina čarolija

Prehrana, početak dohrane i hranjenje djeteta s Atopijskim dermatitisom

Izvor: Profimedia / Autor: Oksana Kuzmina / Alamy

Uloga preosjetljivosti na hranu u dojenačkoj dobi pokazala se kod djece s atopijskim dermatitisom u velikoj mjeri. Čak 30-50% oboljele djece pokazala su i osjetljivost na jedne od najčešćih nutritivnih alergena, a to su jaje, kravlje mlijeko, pšenično brašno, soja, kikiriki i riba (u 90% slučajeva). U takvim slučajevima se prepisuju eliminacijske dijete tj. potpuno isključivanje alergena iz prehrane, kada dolazi do kliničke regresije simptoma.

Kako je bilo kod nas?

Atopijski se kod nas javio u vrlo ranoj dobi, kako sam u prethodnom postu opisala. U to vrijeme naš sin je bio isključivo dojen i to je zaista olakšalo cijelu našu priču. Na prvom Prick testiranju u dobio od 3 mjeseca pokazala nam se alergija na kravlje mlijeko, soju i jaja. Na naknadnom krvnom testiranju s 4 mjeseca u bolnici Srebrnjak alergija se potvrdila na kravlje mlijeko i soju. Eliminacijska dijeta je podrazumijevala da ja (dojilja) u potpunosti izbacim soju,mlijeko i mliječne proizvode iz prehrane.

Najbolje od svega u našoj priči je što sam izbacivanjem mlijeka i soje iz prehrane zaista riješila problem – upalilo je iz prve. S obzirom da je mlijeko gotovo jedini izvor kalcija, a da sve mame koje doje zaista trebaju unositi kalcij, prepisano mi je da pijem 1 gram kalcija dnevno. To je poprilično velika doza, ali bez obzira na to što sam ga uzimala redovito, moje se tijelo nije odmah priviknulo na manjak kalcija. Prvih 5 tjedana sam osjećala jaku zubobolju i bol u desnima, nakon 3 posjeta stomatologu i slikanja ortopana, zaista je potvrđeno da je bol dolazila isključivo iz tog smjera. Danas je prošlo više od 4 mjeseca kako ne jedem mlijeko i mliječne proizvode i mogu reći da sam se odvikla od svega, ali da ću dugo pamtiti ovo ljeto bez ijednog sladoleda.

Bolje spriječiti nego liječiti

Kod nas je najveću reakciju uzrokovala kombinacija 2 alergena koji su u mojoj prehrani bili u istom danu. Za doručak sam pojela isključivo mliječni obrok i popila gotovo 1 litru mlijeka, dok sam za ručak pojela povrće u kojemu je bilo dosta sojinog umaka. Reakcija na djetetu je bila iznimno jaka, kako na koži, tako i kroz probavni trakt (proljevasta i sluzava stolica). Kao prevencija daljnjeg razvoja alergija odmah nam je rečeno da s dojenjem nastavim dokle god bude moguće. U tom trenutku naša beba još nikada nije pojela obrok na bočicu, pa nastaviti s dojenjem nije predstavljalo problem, no trebalo je brže bolje izbaciti sve ono što je sadržavalo alergene u mojoj prehrani.

To je na prvu izgledalo jednostavno, no nije baš tako bilo kada se stavi na papir i počne s čitanjem svih deklaracija:

2 mjeseca smo pregrmjeli s isključivim dojenjem, a onda je došao trenutak da krenemo s dohranom. Davidom je centil u razvoju bio iznimno dobar i napredak na težini zadovoljavajući, pa nije trebalo puno razbijati glavu. Ja sam od tada izgubila 6 kg. Ovakva dijeta je sve samo ne lagana, no svaki put kada pogledam kako je njegova koža čista, zaboravim na sve čega se odričem.

Početak dohrane

Savjetovano nam je da s početkom uvođenja krute hrane pričekamo punih 6 mjeseci. Naša je iznimna sreća bila što smo u bolnici Srebrnjak odmah naletjeli na iznimne ljude, pa tako i nutricionisticu Miletić Gospić. Ona je složila predložak za početak uvođenja krute hrane za nas i krenuli smo u to hrabro i punim plućima.

Savjeti koje smo dobili su:

Kroz mjesec dana smo jedan obrok podoja zamijenili kašicom. Kada je prihvatio jedan obrok dohrane postepeno smo prešli na drugi, a brzina uvođenja 2.obroka dohrane ovisi o brzini prihvaćanja dohrane (a to nije isto kod svakog djeteta).  Općenito nekakva shema vam može biti:

6-7 mjesec života 1 obrok dohrane
7-8 mjesec života 2 obroka dohrane
9-10 mjesec života 3 obroka dohrane

 

Nakon što smo s cca 7.mj.uveli 2 obroka, rasporedili smo ih da nam je prvi oko 11 sati nakon prvog dnevnog spavanja, a drugi oko 17 sati. Nove namirnice uvodimo svako 3-4 dana 1 nova namirnica.  Pri tome nastojimo rotirati već uvedene namirnice, tj. tijekom tjedna nudimo različite već uvedene namirnice u kombinaciji s novim.

Ovo je plan kojega smo se držali u prvih 30 dana (1 obrok dnevno)

1.dan Tikvica + majčino mlijeko
2.dan Tikvica + majčino mlijeko
3.dan Tikvica + majčino mlijeko
4.dan Tikvica + maslinovo ulje
5.dan Tikvica + maslinovo ulje
6.dan Tikvica + maslinovo ulje
7.dan Mrkva + majčino mlijeko
8.dan Mrkva + maslinovo ulje
9.dan Tikvica + mrkva + maslinovo ulje
10.dan tikvica + proso + maslinovo ulje
11.dan Mrkva + proso + maslinovo ulje
12.dan Tikvica + mrkva + proso + maslinovo ulje
13.dan Jabuka + mrkva
14.dan Jabuka + proso
15.dan Jabuka + mrkva
16.dan Cikla + jabuka
17.dan Cikla + tikvica + proso + maslinovo ulje
18.dan Cikla + mrkva + malinovo ulje
19.dan Krumpir + tikvica + maslinovo ulje
20.dan Krumpir + mrkva + maslinovo ulje
21.dan Krumpir + cikla + maslinovo ulje
22.dan mlada blitva + tikvica + maslinovo ulje
23.dan Mlada blitva + mrkva + maslinovo ulje
24.dan Mlada blitva + krumpir + maslinovo ulje
25.dan Piletina + mrkva +maslinovo ulje
26.dan Piletina + tikvica + proso + maslinovo ulje
27.dan Piletina + cikla + krumpir + maslinovo ulje
28.dan Jabuka + marelica
29.dan Marelica + mrkva
30.dan Marelica + proso

*naravno ovaj raspored ovisi o sezonalnosti voća i povrća koje imate raspoloživo.

**bold je namirnica koja se uvodi prvi put

Niti na jednu od ovih namirnica nismo imali reakciju i presretni smo radi toga.

Reakciju smo imali u 2 slučaja kada sam ja(dojilja) pojela nešto mliječno, a da pritom nisam znala da je u nečemu bilo mlijeka. Broj podoja se značajno smanjio otkako papamo 2 obroka. S 10-15 podoja dnevno noćnih, sada smo na ukupno 5-7 podoja, što se značajno osjeti na mome hodu, raspoloženju i ublaženoj verziji podočnjaka.

Ovako izgleda plan obroka sa 7 mjeseci:

Prije podne Poslijepodne
Voće + žitarice (ili žitne pahuljice bez mlijeka i šećera (npr.rižolino) Meso* + Povrće + krumpir/žitarice + maslinovo ulje

*Meso u početku nudite 2x tjedno, postepeno povećavate na 3-4x tjedno, s cca 10 mjeseci možete i svaki dan manju količinu mesa. Nudite meso mlade životinje (piletina, puretina, teletina). Ako vi jedete ribu, a djetetu ne smeta preko majčinog mlijeka, može kasnije uvesti i ribu (npr.brancin)

Do sada smo probali piletinu, puretinu i janjetinu, i moram vam priznati da nije ljubitelj mesa, za razliku od povrća i voća koje podjednako voli.

Naši NAJnaj

Najdraže voće: kruška, banana, dinja

Najdraže povrće: tikvica, krumpir, špinat, korabica

Najdraža žitarica: proso, palenta, rižin griz

 

Cijeli tjedan od 9.9.-15.9. posvetila sam ovoj iznimno bitnoj temi, te ćete u sljedećim danima moći pročitati više o:

  1. Pitala sam druge mame kako se godinama nose s Atopijskim i okolinom – što su mi rekle?
  2. Testiranja, lijekovi i lokalna terapija u postizanju kontrole (priručnici, brošure i sve što može pomoći, a neće odmoći)

Na Facebooku i Instagramu tijekom ovoga tjedna čitateljima koje točno odgovore na dnevno pitanje čiji odgovor možete pronaći u dnevnom postu pokloniti ćemo Melem Atopic kremu i kupku.

Izvlačenje nagrada i objava dobitnika održat će se u nedjelju 15.9. i biti objavljena na društvenim mrežama. Sretno!

Za sva pitanja slobodno se obratite kroz društvene mreže ili putem emaila.

 

Exit mobile version