Site icon Mamina čarolija

Kako opremiti novorođenče u Ikei za samo 3000 kn

Kolika god vaša platežna moć bila, za opremanje novorođenčeta, posebno ako je to vaša prva beba, trebat će vam puno novaca. Kada krenete tražiti što će vam sve biti potrebno, na prvu će vam se činiti da popis nema kraja, i veliki broj stvari će vam se činiti potpuno nepotreban. Zato smo mi odlučili krenuti s kupovinom većih stvari, pa prema manjima.

Mnogi su me uvjeravali da je nemoguće uklopiti se u 3000 kn, a kupiti dobar namještaj za dječju sobu. Pod tim prvenstveno smatram krevetić s madracom, stol za previjanje i komodu za dječju robicu.

No, kako pjesma Hladnog Piva kaže, tamo gdje boje ne bodu oči, živi božica Ikea. Dok vrlo sličan krevetić u specijaliziranim baby trgovinama košta oko 1200 kn, u Ikei ćete ga pronaći već od 599 kn. Isti slučaj je s komodom i stolom za prematanje. Malm komoda s 4 ladice sigurna sam  je najomiljeniji Ikea proizvod svih trudnica u Hrvatskoj i šire. Osim što je iznimno korisna komoda, koja zauzima minimalan prostor, idealna dužine i širine 80×100 cm, i s dovoljno dubokim ladicama da se u nju sve može složiti. Ako je vaš prostor iznimno malen, na Malmici ćete moći bočno previjati bebu, a da vam je sve ostalo nadohvat ruke, za cijenu od samo 499 kn. Bitno je naglasiti da je u Ikei moguće pronaći odmah i umetke za ladice po cijeni od otprilike 150 kn, što će vam sigurno pomoći u stvaranju rasporeda.

Stolovi za previjanje u Ikei dostupni su od 179 kn-1099 kn, ovisno o prostoru koji vam je raspoloživ i potrebama. Naravno, ovisno o vašim preferencijama stol za previjanje može biti i skuplji dio namještaja u dječjoj sobi, ali ono što sam sigurna je da ga povoljnije nećete naći. Moj osobni favorit je Gulliver. Ono što posebice krasi Ikea asortiman je što su svi potrebni dodaci prilagođeni dimenzijama namještaja koji ste odabrali. Uz stol za previjanje ćete tako vrlo lako moći uklopiti podlogu za previjanje,  ali pritom vodite računa da mogu biti dužine 74-80 cm. Podloga je dostupna u 3 varijante, a cjenovno je opet povoljnija od svega na tržištu, od SKÖTSAM za 49 kn do VÄDRA za 139 kn. Tržišna cijena ovoga dodatka je između 80-250 kn. Uz njih naravno imate mogućnost odabira perive navlake s raznim motivima. Mi smo odabrali dvije, jednu na slonića i jednu na srca. Cijena navlaka je 39 kn.

Madraci za dječji krevetić su također dostupni u širokoj lepezi kvalitete i cijene. Vodite računa u svakom slučaju da novorođenče u prvim mjesecima treba spavati na tvrdoj podlozi. Cijena dječjeg madraca se kreće od 99-799 kn u 6 modela, najčešće standardnih dimenzija krevetića 120×60 cm. Mi smo se odlučili za madrac od pjene KRUMMELUR, mada vjerujem da je svaki od tih madraca dobar izbor. Vjerujem Skandinavcima!

Ono što me posebno oduševilo, a da ne ulazi u kategoriju namještaja,a također smo pronašli u sklopu našeg opremanja sobe za bebu je posteljina za dječji krevetić. 4 plahte za krevetić na navlačenje platili smo 100 kn. Pakiranja su po 2 plahte, no svakako vodite računa da male bebe znaju bljucnuti ili popiškiti krevetić, i da će vam toga uvijek trebati više komada. Uz plahte dolazi izbor raznih posteljina, gdje smo odabrali jednu trodijelnu za 100 kn. Pronašli smo pamučne tetra pelene za lice s uzorkom dimenzija 70x70cm. One su nešto skuplje od tržišne cijene, ali je kvaliteta i nježnost pamuka neusporediva sa tetricama iz Pepca, Kika, Lidla i sličnih. Za bebu smo na dječjem odjelu još pronašli ručnik s kapuljačom za kupanje – 49 kn, kadicu za kupanje – 45 kn, podbratke(3 kom.) – 29 kn, ogradicu za unutrašnjost krevetića – 49 kn, zavjese za dječju sobu – 179 kn, vreću za spavanje – 100 kn, volane za krevetić  – 45 kn…

Kadica za kupanje je dovoljno velika i prostrana, ne ju vaša beba neće prerasti u prva 3 mjeseca, što je često slučaj kod komoda koje u sebe imaju već ugrađenu mini kadu za kupanje. Puno mladih mama me upozorilo na to, pa savjet dijelim s vama. Nemojte potrošiti 1800-2000 kn na komodu s ugrađenom kadom, jer će dijete kadicu prerasti brže nego možete zamisliti.

Kako ne bi dalje nabrajala, držim se obećanja i dijelim s vama popis za kupovinu s cijenama:

______________________

UKUPNO: 3088 kn

Ako prođete povoljnije i kvalitetnije, molim vas da me povratno kontaktirate i otkrijete mi kako?! Mnoge od nabrojanih stvari na popisu nisu nužne, npr. ogradica ili volani za krevetić, tako da ukupan iznos ako se potrudite može biti i niži. Vjerujem da sam vam pomogla u odabiru i kako bi se reklo u narodu, da među šumom pronađete drvo. Koliko god trudnice bile pod utjecajem hormona i htjele kupiti baš sve slatko i lijepo za bebu što oko vidi, vodite računa, da bebe jako brzo rastu, i da će vrlo brzo trebati novi krevet i dječju sobu.

Sretno s kupovinom!

 

Sve fotografije korištene u tekstu preuzete su sa Ikea stranica.
Exit mobile version