Site icon Mamina čarolija

Kako ispravno postaviti dječju sjedalicu na bicikl

Stiglo je proljeće i prava je prilika za instalirati dječju sjedalicu na bicikl. U razgovoru sa savjetnikom za montažu dobili smo nekoliko korisnih savjeta koje dijelim s vama.

Kako postaviti dječju sjedalicu na bicikl?

Postoje dječje sjedalice koje se postavljaju na prednji i one koje se postavljaju na stražnji dio bicikla. Nama su savjetovali da je za sigurnost djeteta svakako bolja opcija da sjedalicu postavimo na stražnji dio bicikla. Prvenstveno dijete je sigurnije,jer u slučaju naglog kočenja ili nestabilnosti na biciklu, nalazi se na mjestu gdje je težište bicikla bolje. Na prednjem dijelu bicikla se nalazi na upravljaču koji se može rotirati lijevo-desno što utječe na stabilnost.

Jednako tako u slučaju naglog kočenja prednjom kočnicom, dijete osjeća jaču silu kočenja, nego kada se nalazi straga. Sjedalica treba biti prilagođena težini i visini djeteta, te je nužno da ima sigurne kopče za vezanje. Ako se radi o biciklu koji nema stražnju korpu, tada treba biti postavljena tako da kada dijete sjedne u nju, postoji dovoljan razmak od kotača. Razlikujemo sjedalice koje se postavljaju na korpu bicikla od onih koje se montiraju na okvir bicikla, kakva je ova naša.

Ravnoteža prilikom povezivanja djeteta u sjedalicu i vožnje

Sjedalo bicikla kada vozite dijete na njemu treba biti spušteno 1-2 cm niže nego kada se vozite sami. Noga na donjoj pedali tek blago savijena u koljenu i na toj visini sjedala s obje noge na vrhovima prstiju na tlu, radi sigurnosti i stabilnosti.

Prilikom sjedanja na bicikl, ako se dijete već nalazi u sjedalici, vodite računa da nećete moći zakoračiti preko njega kako bi sjeli na bicikl, nego da ćete se morati priviknuti penjanje na bicikl tako da nogu dižete ispred sebe preko okvira bicikla(osim ako ne možete izvesti iznimno visoki high kick – šala). Više pogledajte u videu.

Kada postavljate dijete u sjedalicu i vadite ga iz nje(ulazak/izlazak s bicikla), vodite računa da vam je nogica na biciklu spuštena. Kada primite dijete s obje ruke, kako bicikl ne bi pao na pod i kako ne bi morali o njemu voditi računa.

Kako obući dijete za vožnju na biciklu?

Prilikom vožnje djeteta na biciklu trebate voditi računa da ono ne vrti pedale kao vi, te da se prilikom vožnje neće prirodno zagrijati. Svakako mu obucite jedan sloj odjeće više nego vama. Kaciga na glavi djeteta je obavezna. Najbolje rješenje naći ćete u Dechatlonu gdje će vam odmah izmjeriti opseg dječje glave i ponuditi pravu veličinu. Kaciga mora biti što više nabijena na prednji dio glave, što više na čelu. Idealna je ona koja ima stražnji kotačić na potiljku koji se može dotegnuti kako bi djetetu stabilno i udobno bila pričvršćena na glavi. Izbjegavajte kacige za rolanje koje nemaju na sebi prednji šilt, jer ne štite dovoljno lice.

*Bicikl, sjedalica i nogica za bicikl kupljeni su u Dechatlonu. Ovo nije sponzorirani članak!

 

Exit mobile version