Site icon Mamina čarolija

Čudesni tjedni – 20 mjeseci u kojima se moja beba mijenja

Svaki novi roditelj, pa i onaj koji već ima stariju djecu upoznavanjem s novom bebom prihvaća i prati njezine navike i razvoj. Neovisno koja je beba po redu na putu, sigurno ste čuli mnogo puta, s prvim je sve bilo idealno,a ova mali/mala će me izluditi, sve je potpuno drugačije. I sama sam se nekoliko puta do sada zatekla u situaciji da se probudim ujutro i zateknem u krevetiću svoju bebu,koja mi je potpuno drugačija. Dječji razvoj prate skokovi u razvoju. Oni su velika i čudesna promjena vašeg djeteta prema naprijed, a često su praćeni nervozom, cendranjem i plačem bez pravog razloga.

Čudesni skokovi nekada će biti usmjereni na fizički, a drugi put na mentalni razvoj. Bilo kako bilo, u prvih 20 mjeseci života očekuje vas 10 velikih promjena. Knjiga Čudesni tjedni vas vodi kroz 10 poglavlja koje pojašnjavaju i olakšavaju vam proći kroz skokove u razvoju.

Moram priznati da smo kod našeg sina ostali u potpunosti šokirani kada je došlo do prvoga skoka u razvoju. Mirna i samozatajna zadovoljna beba, odjednom je počela neutješno plakati po danu i noći. Bilo je to negdje oko 6.tjedna. Uvijek do tada smo se vodili jednadžbom, ako plače a) možda je mokar b) možda je gladan c) možda je pretoplo obučen d) ništa od navedenog, idemo tražiti što mu je? Prvi puta smo se zatekli s odgovorom pod slovom d) i bilo je zaista mnogo pitanja pred nama. Nema temperaturu. Nije gladan, nije žedan, nije pretoplo, bili smo u šetnji, spavao je dovoljno, nema grčeve, bila je i mokra i ukakana pelena, pa dobro što mu je?! Kod roditelja ovo stanje prouzrokuje veliki stres i nesigurnost. Osjećaj nesposobnosti da umirite vlastito malo čudo je zaista jedan od težih s kojim smo se susreli.

U tome trenutku nismo imali knjigu Čudesni tjedni, ali da jesmo sada bi znala što i kako postupiti. Ja sam pravi štreberski tip, koji voli sve što i kako postupiti pročitati u knjigama, čisto da imam nekakvu potvrdu, mada se i dalje vodim intuicijom i majčinskim instinktom. Kada smo došli kod pedijatra i saznali da je naš sin za mjesec dana narastao 9 cm i 1700 g, bilo mi je dovoljno da shvatim što to znači za njegov cjelokupni razvoj u tako kratkom razdoblju.

Danas smo stari 20.tjedana i uz knjigu smo prošli naš skok u 19.tjednu

Do jučer naše dijete smo mogli u 3 poteza presvući na prematalici. U samo jednom danu on je počeo hvatati sve oko sebe, dizati vlažne maramice u zrak, odbijati pelenu, gurati nogama i dizati ih u zrak, hvatati svoja stopala, okretati se na bok, s trbuha na leđa, s leđa na trbuh… Još jučer mogla sam ga ostaviti na podlozi na podu i otići na wc. No, sada kada se pomaknem i na 20 sekundi, moje dijete više nikada nije na istom mjestu. Do jučer je smireno jeo, a sada okreće glavu na svaki zvuk. Sve se dogodilo preko noći. Kako?

Iz knjige Čudesni tjedni sam naučila da je snimka moždanih valova u ovom tjednu pokazala velike promjene, te da se u ovom razdoblju iznenada povećava i opseg glave. U ovom tjednu dijete od ranijih neartikuliranih vriskova, počinje brbljati “dječjim jezikom” s nekoliko riječi u nizu i mnogo eksperimentira jezikom. Od dosadašnjih naglih pokreta ručicama, sada počinje fokusirano i nježno prihvaćati predmet koji ga zanima.  Počeo se osvrtati kada izgovorimo njegovo ime. On sada pruža ruke da ga podignemo. Gura dojku kada mu je dosta hranjenja. Reagira na svoj odraz u ogledalu pokraj kojega svako jutro prolazimo već 5 mjeseci.

Ah, naše dijete je proživjelo svoj 4. skok… a prije nego nam se približi peti skok, ja ću vama podijeliti jedan primjerak knjige “Čudesni tjedni”.

Kako do knjige, pročitajte na  facebook i instagram profilu.

 

Exit mobile version