Site icon Mamina čarolija

Kako odabrati vreću za spavanje za bebu?

S hladnijim danima krenula je i sezona začepljenih nosića i prehlađenih beba. Nitko ne voli vrijeme kada ne spavamo mirno jer naša beba tijekom noći kašlje. Bebe najčešće nemirno spavaju i bezbroj puta u noći skinu pokrivač sa sebe, što često zna biti jedan od uzroka prehlade. Neke se bebe prehlade i tijekom dana, jer najviše vremena provode igrajući se, puzajući ili sjedeći na podu. Iskusne mame će reći da je spas u vreći za spavanje, pa sam si dala zadatak analizirati one dostupne.

Dječja vreća za spavanje ili vrećasta “odjeća” koju dijete nosi za vrijeme spavanja, mogu se razlikovati po tome imaju li rukave ili nogavice za bebe koje se već ustaju na noge. Vreće za spavanje su preporučene od
bolnica i zdravstvenih stručnjaka kao sigurniji način da se dijete uspava i osiguravaju sigurnosnu
tjelesnu temperature djeteta. Uz sve dobro što vreće za spavanje mogu donijeti za miran san, treba biti oprezan da one odgovaraju sigurnosnim standardima, te da proizvođači zaista mogu garantirati za materijale koje koriste. Vreće za spavanje ne smiju sadržati odvojene ili male dijelove koje dijete može odvojiti,
staviti cijele u usta i progutati. Dijete mora moći disati ako mu vreća za spavanje tijekom spavanja prekrije lice. Upozorenja i upute preporučuju roditeljima odabir vreće za spavanje koje je prikladna za dob i visinu djeteta, zbog mogućnosti zaplitanja. (Izvor: Ana Vlašić – Od ideje do krajnjeg korisnika – funkcionalnost proizvoda za bebe)

Odabrala sam 4 vreće za spavanje koje smo imali priliku neko vrijeme koristiti kako bi analizirala njihovu učinkovitost i kvalitetu.

O čemu voditi računa prilikom kupnje?

Prilikom odabira vreće za spavanje svakako treba voditi računa koliko je toplo tijekom noći u vašoj kući ili stanu. Na pitanje koliko debelu i toplu vreću za spavanje trebate, nema univerzalnog odgovora. Razlikuje se u tome grije li se prostor tijekom noći, spavate li u sobi u kojoj je prozor otvoren i živite li možda u Dalmaciji, Zagrebu ili Lici. Djeluje jednostavno, no odabir vreće za spavanje to baš i nije. Bebu je potrebno utopliti, ali ne i pretopliti jer će se tek onda uznemiriti i pokušati skinuti sve sa sebe. Postoje s druge strane iznimno hladne noći, kada će ju možda i preko vreće za spavanje trebati pokriti.

Dvije su vreće za spavanje bez nogavica i dvije vreće s nogavicama u kojemu dijete može hodati, lakše ustajati na noge u krevetiću ili se igrati tijekom dana.

Mueller vreća za spavanje – 90 cm – 99kn

Vreća je izrađena od pamuka i najtanja je od svih testiranih u ovoj analizi. Njezina je cijena pristupačna i dolazi u 2 veličine, od 70 cm za jako malu bebu i od 90 cm za dijete do 1 godine starosti. Dostupna je u jednom uzorku, bijela na sive zvjezdice. Patentni zatvarač se nalazi na strani u šavu, a na vrhu se nalaze 2 para gumbića za 2 različite dužine naramenica. Iz naše prakse gumbići su se znali otkopčati tijekom noći, ali beba nije ostala otkrivena. Ova vreća dostupna je samo u Muelleru, a prilika za uhvatiti ju sa sniženom cijenom je na Muellerov Dan beba, kada su svi artikli za bebe sniženi -15%. Idealna je za zimu ako se u vašoj zgradi grije na toplanu, pa u stanu zna biti jako toplo. Mogla bi zadovoljavati i sve one koji žive na Jadranu gdje noći tijekom zime nisu toliko hladne kao na kontinentu. Uvijek preko nje možete bebu prekriti laganom dekicom. Nama je bila odlična tijekom proljeća i hladnijih ljetnih dana.

H&M vreća za spavanje – 86/92 (5.99€ – 19.99€)

Ovaj model je dostupan na H&M online prodavaonici i cijene se ovisno o uzorku kreću od 5.99€ do 19.99€. Kroj vreće se ne širi u zvono, nego je dugačak i poprilično uzak. Materijal je premium pamuk, iznimno mekan i dobro podstavljen. Ovo je prava zimska vreća za hladne noći. Njezin manjak je kopčanje na jednom ramenu, dok drugo rame nema mogućnost kopčanja nego je potrebno bebu uvući unutra. Ovo nam je stvaralo probleme kada bi beba zaspala u rukama. Postavljanje u vreću sa zavlačenjem u taj rukav bi ju redovito probudilo. Otvarač se također nalazi skriven u šavu na strani. Vreća je iznimno dugačka i debela, što manjoj bebi može remetiti san ako se okreće. Naša beba se 2 put znala cijela uplesti u vreću, stoga pazite da ne uzmete puno veći broj.

Ergobaby On the Move – 279 kn

Vreća za spavanje i vreća za igru za vrijeme hladnih dana. Izrađena je od 100% prozračnog premium pamuka iznimne mekoće. Za razliku od dosadašnjih ova je posebno specijalizirana za bebe nakon 9 mjeseci starosti. Otvori za noge omogućavaju bebi stajanje u krevetiću i kretanje. To znatno umanjuje frustraciju kod bebe ako se probudi prije vas i želi se ustati. Samim tim umanjuje padove i zaplitanja.

Za razliku od prethodne dvije ima poseban otvor za brzu promjenu pelena. Naramenice i nogavice se mogu skratiti i produžiti ovisno o visini bebe što je najveći plus.

No, ne bi ju svrstala u iznimno tople vreće. Ona je dobra za jesenske i proljetne noći, te zimske noći na Jadranu. Iz moje perspektive pretanka je za zimu u hladnijim predjelima. Jedan od njezinih glavnih benefita su utori za pojaseve u kolicima i autosjedalicama.

Dostupna je u dvije veličine: M (6-18 mjeseci) i L (18-36 mjeseci)

Maminohr – vreća za spavanje s nogavicama – 290 kn

Sa zadovoljstvom mogu predstaviti jedan hrvatski proizvod. Slobodne nogice su glavni razlog zašto sva djeca obožavaju ovakve vreće. Vreća je sašivena od dva sloja pamučnog jerseya, a dostupna je i u varijanti s minky materijalom iznutra. Mame ju vole jer je ujedno lagana za nošenje i kretanje, topla je, a beba se osjeća slobodnom.

Zbog svog posebnog dizajna i kvalitetnog materijala, ove vreće su istovremeno i lijepe i praktične. Kako kažu sami proizvođači namijenjene su malim istraživačima koji u svakom trenutku svojim nogicama žele osvajati svijet. Vreće s nogavicama dolaze u nekoliko veličina: 6-12 mjeseci ,  12- 18 mjeseci (80cm)  18-24 mjeseca (85cm) 24-36 mjeseca (90 cm)  i 3-4 godine (95 cm).

Na našem testiranju beba je dala 5 zvjezdica, iskreno je uživao u njoj, i tijekom kretanja i za vrijeme spavanja. Svakako bi ovu varijantu preporučila za najhladnije zimske noći i dnevnu igru na podu, jer ova vreća bebu u ničemu neće omesti.

 

Exit mobile version