Site icon Mamina čarolija

Zašto bebe bljuckaju? Dječja probava i prehrambene navike i drugo u razgovoru s dr. Šegović

Na spomen doktora Šegovića, mnoge mame će se razveseliti. Radi se o liječniku koji je među kolegama, a i mamama koje posjećuju bolnicu poznat po širokom osmijehu, susretljivosti i ljubaznosti. Tako je drage volje odgovorio na ovaj intervju i nekoliko najčešćih pitanja koje mame zanimaju.

Zašto bebe bljuckaju i kako se učinkovito riješiti dojenačkog refluksa?

Bljuckanje ili gastroezofagealni refluks je vraćanje sadržaja želuca u jednjak što se ponekad vidi kao izbacivanje/prelijevanje mlijeka ili hrane kroz/niz usta. Kod djece do 12 mjeseci života donji dio jednjaka, odnosno spoj donjeg dijela jednjaka i želuca, još uvijek ne radi kao što bi trebao pa u slučajevima da dijete pojede previše hrane, a koju želudac ne može razgraditi, dolazi do bljuckanja.

Bljucanje je čest simptoma i čest razlog zabrinutosti roditelja. No, većina gastroezofagusnih refluksa u dojenačkom razdoblju nije opasno. Radi se o tzv. fiziološkom refluksu koji prođe. U slučajevima da dojenče ne napreduje na tjelesnoj masi, ima povišenu temperaturu te ako se uz bljucanje pojavi i povraćanje, mališana treba odvesti liječniku pedijatru ili dječjem gastroenterologu jer se može raditi o patološkom gastroezofagealnom refluksu ili nekom drugom uzroku ovog stanja.

Nakon svakog obroka važno je da dijete izbaci višak zraka koji je unijelo hranjenjem (neka djeca jedu hlapljivo) tako da dijete podrigne (treba podignuti dijete nakon hranjenja). Ako dijete nije na majčinom mlijeku tada se mogu uvesti dojenačke formule čija je svrha smanjenje refluksa tj. bljucanja (AR formule). Antirefluksne mjere dodatno obuhvaćaju ležanje na povišenom položaju na leđima. Nikako se ne preporučuje spavanje djeteta potrbuške jer to može biti opasno.

 

Kako prepoznati alergiju na hranu i općenito hranu koja djeci ne odgovara, kako bi ju izbacili na vrijeme?

U današnje vrijeme stječe se dojam da je učestalost alergija povećana kao nikad do sada. Vjerojatno je uzrok tome veća dostupnost medicine i mogućnost najrazličitijih testiranja, a s druge strane obilje najrazličitijih antigena/alergena koje unosimo hranom, udišemo ih ili u organizam ulaze kroz kožu. Alergiju na određenu vrstu hrane najlakše je prepoznati ako nakon kontakta s istom dođe do reakcije. Reakcije mogu biti razne – na koži poput koprivnjače, na dišnom sustavu kao otežano disanje ili gušenje, na probavnom sustavu gdje se očituje promjena u stolicama ili pojavom krvi u stolici.

Osim alergijskih reakcija koje se mogu javiti brzo postoje i one koje nastaju postupno, a očituju se pojavom krvi u stolici, raznim oblicima dermatitisa (atopijski dermatitis). Ako roditelji sami pronađu vezu između alergijske reakcije i alergena, tada mogu eliminirati tu namirnicu iz prehrane (npr.kikiriki). Ukoliko je pak nejasna veza, može se učiniti alergološko testiranje na više načina – npr. kožni ubodni test ili vađenje krvi (spec.IgE) na pojedini alergen.

https://emedjimurje.rtl.hr/vijesti/drustvo/3259763/dr-igor-segovic-cilj-mi-je-da-djeca-u-medjimurja-imaju-kvalitetnu-zdravstvenu-zastitu/

Što ako dijete odbija dohranu i ne dobiva dovoljno na težini? Koje mu namirnice ponuditi?

Najbolja hrana za svako dojenče je majčino mlijeko i stoga se preporučuje da dijete doji sve dok to majka i dijete žele. Međutim, s oko 6 mjeseci majčino mlijeko više nije dovoljno kao samostalna hrana za dijete pa je potrebno uvesti i ostale namirnice. To se zove dohrana. Većina djece bez problema prihvati dohranu, dok manji postotak djece odluči malo pokazati tko je „gazda“ u obitelji. Ukoliko dijete lijepo jede, ima redovite stolice, ne povraća cijela je obitelj presretna. No, ako počne odbijati dohranu tada se hranjenje ponekad počne pretvarati u sve, samo ne u jedno lijepo obiteljsko druženje. Tada smisao dana postaje – je li dijete jelo, koliko je pojelo, koliko je napredovao na tjelesnoj masi. Tu se često gubi lijep odnos tj. attachment između majke i djeteta. Kod odbijanja dohrane ili hranjenja djeteta potreban je pregled djeteta da se pokuša pronaći uzrok. Ponekad se pronađe bolest, ponekad se radi o tzk.poremećaju hranjenja koji dijete može imati i do 12 mjeseci života. U većini slučajeva se radi o onome „on je takvo dijete“ i nema bolesti. Potrebno je ograničiti trajanje hranjenja, pratiti tjelesnu masu, a ponekad se u djetetovu prehranu mogu uvesti hiperkalorijski pripravci ne bi li dijete s manjim volumenom dobilo istu količinu energije. Većina djece izraste smetnje hranjenja, a kod nekih to može biti početak kasnijih poremećaja u hranjenju.

Kako ne opteretiti dječju probavu prije spavanja? Što treba beba pojesti da bi spavala najmirnije?

Dohrana se uvodi između 17. i 26. tjedna života djeteta. Kod nas se uglavnom kreće sa žitaricama, a kod nekih naroda i drugim namirnicama. Žitarice sadrže vlakna koja pozitivno djeluju na probavni sustav dojenčeta. Najbolje da prije spavanja dijete pojede majčino mlijeko ili dojenačku mliječnu formulu jer će tada najmirnije spavati, a probavni će sustav biti najmanje opterećen.

Koliko su sol i šećer zaista problematični za dječju probavu i zašto?

Koliko su sol i šećer štetni uglavnom postajemo svjesni kada nam netko izmjeri povišen krvni tlak, prekomjernu tjelesnu masu ili povišenu razinu masnoća u krvi. Tada se odrasli uglavnom odlučuju povećati tjelesnu aktivnost ili smršavjeti ne bi li popravili svoje nalaze.

No, sa zdravim navikama života treba početi od rođenja jer se u djetinjstvu stvaraju predispozicije za pojavu bolesti u odrasloj dobi. Neki su proizvođači dječje hrane izbacili šećer i sol iz svojih kašica.

Potrebno je djelovati na roditelje (kojima takve kašice nisu baš prefine) da svojoj djeci daju kašice iz ekološkog uzgoja bez dodatnog zaslađivanja. Nakon nekoliko nuđenja dijete će takvu hranu prihvatiti i steći zdrave životne navike. Potrebno je davati kašice na kojima stoji oznaka „bez dodanog šećera“ i „bez dodane soli“. Ako roditelj sam spravlja obrok za dijete,  lakše može kontrolirati sastav te izbaciti šećer ili sol.

Kako do stručnog savjeta pedijatra?

Hvala doktoru na razgovoru! Doktora Šegović i još 60 drugih specijalista možete kontaktirati putem aplikacije LittleDot 

Ovom prilikom nagrađujemo najkreativnija 2 odgovora LittleDot pretplatom na 1 mjesec korištenja. U ovom tjednu dovoljno je odgovoriti na pitanje; Na kojem mjestu ste se zatekli kada ste trebali doktora odmah, a niste ga mogli kontaktirati. Najkreativniji odgovori izborom urednice bloga i voditeljice marketinga LittleDota osvaja jednomjesečnu pretplatu.

Kako smo mi počeli s korištenjem LittleDot aplikacije pročitajte više u blogu.

Download applikacije

Android

iOS

 

 

Exit mobile version