Site icon Mamina čarolija

Top 10 najboljih proizvoda protiv strija u trudnoći

Kod većine trudnica već u 15. tjednu započinje proces rastezanja kože trbuha, bedara, grudi i stražnjice uzrokovano promjenama koje trudnoća sa sobom nosi. Kako su naši tipovi kože potpuno različiti, jednako tako ne postoji  jedinstveno sredstvo protiv strija koje će nam svima pomoći i olakšati. Kako nam je na tečaju liječnica pojasnila, svako tkivo je različito, pa tako istu ogrebotinu možemo identičnom dužinom povući na 2 različite osobe. Jednoj će ostati veliki bijeli šav koji je jako vidljiv, dok se kod druge osobe neće nazirati niti trag gdje je nastala ogrebotina. Prateći te različitosti na tržištu postoje razne varijacije krema i ulja protiv strija u cjenovnim rangovima.

Osobno nisam osoba koja kozmetiku odabire po skupoći. Često  se oduševim s jeftinijom verzijom nekoga proizvoda koji ne mora nužno biti skup, a da mi odgovara. Kod kozmetike, posebice u ovom osjetljivom razdoblju trudnoće često smo vođeni preporukama. Stoga ću vam preporučiti četiri proizvoda koja sama koristim svakodnevno i bar za sada (25. tjedan trudnoće) moj trbuh izgleda kao netaknuti mramor, i šest proizvoda koje preporučuju iskusne mame forumašice.

  1. Elancyl Stretch mark prevention cream 500 ml

Preporuku za ovu kremu dobila sam u ljekarni Pablo na samom početku trudnoće i jako sam zadovoljna s rezultatima. Njezina je cijena visoka oko 250 kn, no učinak koji se pokazao na mojoj koži je impresivan. Sviđa mi se što dolazi u velikom pakiranju s pumpicom, što mi omogućuje da namažem pupu i pomazim bebu svaki puta kada sam u prolazu kroz kupatilo. Iz nekog razloga vjerujem francuskim proizvođačima kozmetike, pa me ne čudi što mi je ova krema na prvu legla. Nisam baš ljubiteljica ulja za tijelo, jer se ne volim osjećati masno, a još manje volim bilo kakve tragove ulja na odjeći. Muž također ne voli ulja, pa nam je ova krema od prvoga dana bila pun pogodak. Neutralnog je mirisa, što mi je također bilo bitno. Vjerujem da će nam ova doza izdržati do kraja.

2. Johnson’s baby ulje

Iako ga mnogi koriste za njegu bebine kože, osobno poznajem nekoliko mama koje vole mirisati jednako kao beba, pa ih koriste na svojoj koži nakon tuširanja. Ovo ulje otkrila sam sasvim slučajno jednom prilikom kada sam izgorjela na ljetnom suncu. Prijateljičina mama mi je dala preporuku da je to sredstvo apsolutno najbolje za održavanje vlažnosti kože, i da se samo dobro namažem nakon tuširanja. Meni je iznimno bitno i što ne ostavlja tragove na odjeći i posteljini. Od tada Johnson’s baby ulje uvijek je prisutno u mom kupaonskom ormariću. U trudnoći ga posebno koristim nakon tuširanja kako bi zadržala vlažnost kože i spriječila nastanak strija. Važno ga je svakodnevno upotrebljavati kako bi preventivno djelovalo na promjene na koži. Trenutno koristim ovo s mirisom kamilice, ali podjednako mi je draga verzija aloe vera. Cijena mu je oko 20 kn.

 

3. Biobaza krema za njegu tijela u trudnoći i majčinstvu

Biobazinu kremu koristila sam samo na putovanju za vrijeme trudnoće, kao alternativu u manjem pakiranju. Zadovoljna sam neutralnim mirisom i prirodnim sastavom. Prirodni sastojci koje ova krema sadrži su maslinovo i bademovo ulje, karite maslac i ulje mrkve. U ovoj seriji dolazi u varijanti kao suho ulje i gel za tuširanje, a cijena ove kreme je oko 50 kn.

4. Olival ulje protiv strija

Ovo ulje sam dobila na poklon i tek nedavno sam ga krenula koristiti. Miris mu je divan, jedino još moram savladati svoje odbijanje prema osjećaja nauljenosti. Proizvod kao takav je lako dostupan i to po cijeni od 39 kn. Komponente proizvoda su prirodna masna ulja badema, masline i pšeničnih klica. Kombinacija ovih ulja hrani kožu te povećava njezinu elastičnost koja je ključna u prevenciji nastanka strija.

Ostala kozmetika koju nisam osobno isprobala, ali sam dobila jako dobre recenzije

5. Macerat centela (gotu kola) u suncokretovom ulju, c.org 100 ml

Ulje centele (gotu kole), odnosno uljni macerat centele izuzetno potiče regeneraciju kože pa se koristi kod zacjeljivanja post-operativnih ožiljaka, strija i sličnih kožnih oštećenja. Također se vrlo često upotrebljava kod kozmetike za zrelu kožu jer ublažava postojeće bore i sprečava nastajanje novih. Centela djeluje antioksidativno, te povećava sintezu kolagena. Ovaj preparat moguće je napraviti i samostalno kod kuće. Cijena mu je 65 kn, što je vrlo pristupačno. Centela potječe s Madagaskara i službeno je priznata ljekovita biljka.

6. oleoTHERAPY kakao maslac, hladno tiješteni 75 g 

Još jedan proizvod koji se osobito preporučuje u prevenciji strija. Kakao maslac topi se (tali) na temperaturi ljudskog tijela. Kakao maslac, karite (shea) maslac i ulje kokosa ima blagotvoran učinak na kožu i kosu. Sastav obiluje lipidima, masnim kiselinama i aktivnim sastojcima, te svaki od maslaca ima različite učinke na kožu i kosu, od protuupalnog i antioksidativnog djelovanja, do emolijentnog učinka, hidratacije, omekšavanja i njege. Cijena mu je na stranici s linka 52 kn, a proizvođač je oleoTHERAPY – Kemig.

7. Čisti shea (karite) maslac

Afrička je tradicija da je samo ženama dozvoljeno da dodiruju shea drvo, beru plodove i prerađuju ih. Shea maslac se naziva i „zlato žena“ jer omogućuje stotinama tisuća afričkih žena da preradom shea plodova u maslac ostvare prihod i tako nabave odjeću, lijekove i omoguće školovanje svojoj djeci. Iz tog razloga je sječa stabala strogo zabranjena. Odličan je što se može koristiti za sve suhe dijelove tijela, kao i oko očiju protiv bora u maloj količini i na bradavicama protiv ragada. Shea maslac duboko prodire u kožu, regenerira je, pa je naročito dobar za prevenciju strija tijekom trudnoće. Dostupan je po cijeni od 30 do 60 kn, ovisno o proizvođaču i zastupniku.

8. Nikel ulje protiv strija s mandarinom

Ulje protiv strija s mandarinom je  koncentrat najfinijih biljnih ulja, esencija i vitamina 100% prirodan i bez konzervansa. Ulje protiv strija daje vašoj koži elastičnost i tonus. Hrani i vlaži kožu, trenutačno se upija, ne ostavlja mastan trag. Preporučuje se za svakodnevnu njegu, zdravlje, ljepotu i mladost vaše kože. Sprječava nastanak strija i ublažava postojeće, a dostupno je po cijeni od 99 kn. Dostupno je u Dm-u i Muelleru, a po sastavu je zaista jedno od najkvalitetnijih ulja.

9. Weleda njegujuće ulje za trudnice

Ovo trudničko ulje za njegu štiti kožu za vrijeme trudnoće te joj daje posebnu vlažnost i nježan miris. Sprečava strije na trbuhu, bedrima, stražnjici te grudima. Blago ulje badema, jojobe te žita s ekstraktima arnika poboljšavaju elastičnost vezivnog tkiva te potiču napetost kože. Cjelokupna kompozicija daje svilenkast, mekan osjećaj kože stvara sloj. Nešto je skuplje u odnosu na čista ulja, cijena mu je 139 kn.

10. Ostala čista hladna prešana ulja badema, kokosa, jojobe, divlje ruže, avokada…

Njihove su cijene različite, a odabir ovisi o ukusu. Ulje badema 45 kn 100 ml, ulje avokada 34 kn , ulje ploda divlje ruže 125 kn, ulje jojobe 70 kn, ulje kokosa i druga.

Najbitnije u cijeloj ovoj priči je zapamtiti da mazanje kremama i uljima nije dovoljno ako se tijekom trudnoće ne hidratiziramo s većom količinom vode od uobičajene. Kako bi spriječili razočaranja, moramo biti svjesni također da se strije mogu pojaviti i na dan samoga termina pred porod, a mogu uz sve preparate doći već u prvim tjednima trudnoće. Svaka koža je različita i različito će reagirati na naglo povećanje obujma. Nekima ne može pomoći niti da cijelu trudnoću leže u uljnoj kupki, dok će drugima pomoći bilo koje od gore navedenih sredstava protiv strija.

Najbitnije je da prilikom hidratizacije uživate u maženju svoje nerođene bebe.

 

Exit mobile version