Site icon Mamina čarolija

Imaju li trudnice prednost na svim službenim mjestima ili samo određenim?

Koliko god biti umorni i koliko god težak dan iza vas bio, i dalje ste manje umorni od žene čije srce kuca za dva srca u istom tijelu, i dalje su vaši bubrezi pod manjim opterećenjem nego njezini čiji rade na 500-600% s 15-20 odlazaka na wc dnevno. Koliko god da ste umorni i nervozni, i dalje ne morate nositi dodatnih 10-20 kg težine kroz cijeli dan i noć, ne trpite mučninu uzrokovanu hormonima, išijas uzrokovan naglim dobitkom na težini, i dalje vaš mjehur nitko ne stavlja pod glavu u službi jastučića. Stoga se sjetite ovoga svaki put kada vidite da trudnica stoji u javnom prijevozu, čeka na red u banci ili pošti, čeka u redu na blagajni i slično…

Ako se ne možete uživjeti u ulogu, zamislite da tijekom samo 24 sata nosite sa sobom na sva mjesta na koja morate ići jednu lubenicu ili košarkašku loptu, i vrlo brzo ćete postati svjesni uloge buduće majke.

Poljski studenti uživjeli su se u ulogu trudnice ne bi li prenijeli upravo ovu poruku, te su tijekom 2012. godine u gradu Wroclaw proveli eksperiment ne bi li osvijestili javnost za problem nebrige za trudnice.

 [Photo: CFP]

Kako stoje stvari u Hrvatskoj?

Na blagajnama i u javnom prijevozu stoji ogroman natpis da invalidi i trudnice imaju prednost, na koji se nažalost rijetki obaziru.

Na samom početku navesti ću nekoliko pozitivnih primjera gdje su zaposlenici na šalteru osobno mene u trudnoći pozvali preko reda i na tome im ovom prilikom zahvaljujem.

Hrvatska Pošta – Kennedyev trg
Zagrebačka banka – Maksimirska cesta 86
Zagrebačka banka – Vlaška
KBC Rebro – Internistička ambulanta
KBC Sestre milosrdnice – Reumatologija
Laboratorij Dom zdravlja Trešnjevka – Zvonigradska
Knjižnice grada Zagreba – Starčevićev trg

No, pitate li druge trudnice njihova iskustva su zaista poražavajuća. Svakodnevno se susreću s velikom brojem putnika u tramvajima i autobusima, koji tupo zure kroz prozor praveći se da ne vide trudnicu. Ovim putem podsjećam da trudnice po pravilniku o javnom prijevozu imaju pravo sjediti, neovisno o popunjenosti prijevoznika. Dakle, pravno je definirano pravilnikom o prometnoj službi:

Prilikom ulaska u vozilo i zauzimanja mjesta za sjedenje prednost imaju invalidne osobe, trudnice, osobe s malom djecom te starije i nemoćne osobe. (na temelju članka 3. stavka 1. točke 3. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 – pročišćeni tekst, 82/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09, 49/11, 84/11, 90/11, 144/12, 94/13 i 153/13) “

Trudnice imaju prednost prilikom ulaska i zauzimanja mjesta u javnom prijevozu. U svakom prometnom sredstvu koje podliježe ovom pravilniku na ulazu u vozilo postoji naljepnica na kojoj je to istaknuto.

Na mjestima gdje nije jasno istaknuto da trudnica ima prednost, službenik u pošti ili banci ili prodavač u trgovini može trudnicu pozvati preko reda ako uoči trudnu ženu. Određeni prodajni centri imaju također pravilnikom definirano da na blagajnama koje su označene vidljivim znakom prednost imaju invalidi i trudnice. Primjer su IKEA i Lidl koje imaju zasebne blagajne za trudnice. Hrvatska Pošta pravilnikom ima definirano propuštanje prednosti samo za invalide, ne i trudnice. No, to ne znači da zaposlenik Hrvatske Pošte ne može na svoju ruku prioritetno pozvati preko reda određenu klijenticu. U domovima zdravlja i bolnicama također je propisano da prednost imaju trudnice, upravo kako ne bi dugo boravile u blizini drugih bolesnika te na sebe navukle nekakvu zarazu.

Kada smo prošli detalje o pravu i pravdi, vratimo se na teren…

Najčešći slučaj kod nas je da će vam nažalost u prvom redu žene ako pokažete na znak propuštanja,uzvratiti da su i one umorne i da što izmišljamo: pa samo si trudna, ako mi je tako loše zašto si uopće išla u dućan? 

I u nekim domovima zdravlja se događa da trudnice čekaju, i ne samo da čekaju, nego u čekaonici satima stoje, jer im nitko ne želi ustupiti sjedalo.

U javnom prijevozu svi će izbjegavati vaš pogled gledajući u daljinu, ne bi li ustupili mjesto. Čast izuzecima, no praksa stvarno pokazuje neodgovorno ponašanje prema trudnicama. Bilo bi solidarno da se ustanete jer jednog dana vaše kćeri, sestre, nećakinje vozit će se tim istim javnim prijevozom. Dakle, dignite se trudnicama, jer ma koliko bili umorni, vjerujte mi da je to ništa naspram gigantskog trbuha i svih nuspojava s kojima se većina trudnica suočava – od jutarnjih mučnina do otečenih nogu i lažnih trudova. I ako pomišljate; koji vrag se ova voza okolo  ,se ona možda upravo vraća s ginekološkog pregleda ili iz laboratorija gdje nije dobila najbolje vijesti.

Najmanje što u tom trenu možete napraviti jeste ustupiti prednost koja joj pripada.

Exit mobile version