Site icon Mamina čarolija

Moja priča o dojenju i izdajanju za Banku humanog mlijeka

Priča o putu na mojoj mliječnoj stazi počela je još davno prije trudnoće, dojenja i majčinstva. Sada već davne 2017. godine Unicef je organizirao utrku Mliječna staza čiji je cilj bio da trčimo za osnivanje prve banke humanog mlijeka za prijevremeno rođene bebe. Banka humanog mlijeka pomaže nedonoščadi da prežive prve, neizvjesne dane života i oporave se uz najzdraviju hranu – majčino mlijeko. Tada nisam mogla ni sanjati, da ću danas imati dvoje djece koji su isključivo dojeni, a još manje da će moje mlijeko također pomoći prijevremeno rođenim bebama.

Prijateljica Ana i ja na Mliječnoj stazi

Banka humanog mlijeka osnovana je krajem 2019. godine, kada ja više nisam bila pogodna za darivanje, obzirom da se bližio prvi rođendan našeg prvog djeteta. No, i dalje sam se trudila pratiti sve informacije vezane za darivanje mlijeka u banku, obzirom da sam tijekom cijelog “staža” u dojenju imala viška mlijeka koje sam redovito izdajala. Moram priznati da mi je izdajanje uvijek predstavljalo veliki napor, bilo mi je zamorno i dosadno, a mlijeko sam skladištila u svojoj škrinji uglavnom za kašice u kasnijoj dobi. S obzirom da je naš sin atopičar s posebno prilagođenim režimom prehrane, o čemu sam već puno pisala, ostale vrste mlijeka nikada nisu dobro prošle, pa je uvijek dobro došlo imati u škrinji majčinog mlijeka.

Kako nam je išlo na početku s dojenjem možete pročitati u ovdje “Da,dojim”.

Za vrijeme druge trudnoće, do mene je stigao Apel iz Banke humanog mlijeka. U prvih nekoliko mjeseci rada Banka je uspješno krenula s prikupljanjem i distribucijom mlijeka, no taj je proces naprasno prekinut zbog pandemije bolesti COVID-19. Pomislila sam iste sekunde; “Ovoga puta priliku nećemo propustiti, ako mlijeka opet bude više nego je bebi potrebno, darivat ću!” Toga trenutka sam odlučila zaboraviti kako mi je izdajanje bilo teško i naporno, jer je ovo izdajanje s višim ciljem. Mojih samo 100 ml može biti mnogo obroka za najugroženiju novorođenčad, dok njihove majke možda ne mogu donositi vlastito mlijeko, a ja sam toliko blizu Banke.

Kutak za mame izdajalice

Sigurno vas zanima kako teče proces darivanja mlijeka iz prve ruke, pa ću vam ukratko opisati proces. Moram na samom početku naglasiti da sam kod izdajanja za bebe palčiće deset puta više pazila na svaki mogući detalj u procesu izdajanja, što kod svoje djece nisam, obzirom da se radi o iznimno osjetljivim prijevremeno rođenim bebama.

Opisat ću svoju dnevnu rutinu.

Izdajam se isključivo ujutro, jer se uz djecu tako mogu organizirati.

Istuširam se prije izdajanja, radi higijene i opuštanja, a i više mlijeka lakše izađe. Dok se tuširam, izdajalica je u sterilizatoru. Savjetovali su mi ručno izdajanje, no nisam dovoljno spremna za to. Puno mi je lakše na jednu dojku bebu, na drugu izdajalicu. Inače zbog bebe moram puno puta prekidati, a nije dobro da mlijeko stoji na sobnoj temperaturi. Nakon tuširanja, operem ruke, brišem ih s papirnatim ručnikom i direktno idem izdajati.

Izdojim 75-130ml iz jedne i odmah prelijem u sterilnu posudicu koju sam dobila u koferčić za mjesec dana izdajanja. Odmah potom izdojeno mlijeko nosim u zamrzivač.

U zamrzivaču je u jednoj velikoj sterilnoj vreći sa zipom i označenim datumom i vremenom.

Ne pijem kavu prije izdajanja, trudim se nešto pojesti za doručak,a obavezno popijem 0,5l vode.

Kasnije popijem još čaj za dojilje.

Za svoje klince kada se izdajam nisam toliko bila turbo pažljiva na svaki detalj iz uputa, ali za bebe palčiće želim.

Moje mlijeko ide na pasterizaciju i provjeru, i nikako ne želim da nakon toliko truda, na kraju završi u smeću zbog neke glupe bakterije koja zdravoj djeci možda ne bi ni smetala.

Ako želite darovati svoje mlijeko

Javite se u Banku na neki od sljedećih kontakata:

Tamo će vas dočekati iznimno ljubazna doktorica i medicinsko osoblje. Kada prođete kroz uvodni razgovor, pripremit će za vas koferčić za izdajanje kojega trebate preuzeti u Petrovoj bolnici (mala bijela zgrada iza glavne zgrade).

U koferčiću su sve detaljnije upute koje su napisane do u zadnji detalj.

Kada ste prikupili prvih 30 doza oni će doći kod vas doma.

Izvadit će vam krv za testiranje na hepatitis B i C, HIV i sifilis. Ovisno o epidemiološkim okolnostima, možda Vas bude potrebno testirati na još neke uzročnike zaraznih bolesti.

Donijeti će i novi koferčić ako želite nastaviti s izdajanjem.

Vozilo Banke humanog mlijeka

Za sva pitanja, stojim vam na raspolaganju. Javite se u bilo koje doba. Mame i tako nikad ne spavaju. 🙂

Exit mobile version