Site icon Mamina čarolija

Apel iz Banke humanog mlijeka – Ako imate viška mlijeka, darujte ga!

banka humanog mlijeka

Foto: Shutterstock

Iz Banke humanog mlijeka u Zagrebu, upućen je apel svim dojiljama da daruju mlijeko, ako imaju viška. Uvjet je da je majka zdrava i da ima dijete koje nije navršilo godinu dana. Svaka kap im je bitna! Odazovimo se ovom humanom pozivu!

Ovih dana rad banke Humanog mlijeka u Zagrebu je otežan zbog epidemije koronavirusa i potresa u Zagrebu. No, prerano rođenoj dječici je svaka kap ovoga mlijeka bitna za razvoj. Vaše mlijeko je nezamijenjivo u liječenju prerano rođene djece.

“U ovom trenutku potrebe za mlijekom postaju sve veće jer se izdavanje mlijeka širi i na druge ustanove u Hrvatskoj. Molimo sve majke koje imaju viška mlijeka da ga daruju u Banku. Darivateljica može postati svaka punoljetna majka koja je inače zdrava i čije dijete je mlađe od godinu dana”, stoji u priopćenju KBC-a Zagreb.

Procedura je iznimno jednostavno, pa molim sve mame koje mogu da se odazovu ovom pozivu.

Za dogovor termina javite se na sljedeće kontakte:

banka.mlijeka@kbc-zagreb.hr

01 4604 715

Petrova 13, 10 000 Zagreb

Da biste darovali mlijeko, Banka će od Vas uzeti uzorak krvi za testiranje na hepatitis B i C, HIV i sifilis. Ovisno o epidemiološkim okolnostima, možda Vas bude potrebno testirati na još neke uzročnike zaraznih bolesti.

Nakon što stignu negativni rezultati, bit ćete potvrđeni kao darivateljica, ispunit ćete zdravstveni upitnik te potpisati informirani pristanak.

Banka osigurava spremnike za mlijeko i transport do banke.

Darovano humano mlijeko najbolja je zamjena za majčino u okolnostima kada ona nije u mogućnosti dati vlastito, a samo darivanje pomaže najugroženijoj skupini novorođenčadi u borbi za što bolji početak.

Od osnutka, u prvoj godini rada Banke, za darivanje se prijavila 191 majka, od čega ih je 63 posto darivateljicama.

“Prikupilo se 327 litara, pasterizirano se 282 litre, a izdano 185 litara pasteriziranog darovanog humanog mlijeka.

U razdoblju od siječnja do studenog 2020. darovanim mlijekom hranjeno je gotovo stotinu djece s pedijatrijskih odjela, prvenstveno jedinicama intenzivnog liječenja u Zagrebu i Osijeku”, navode u priopćenju iz KBC-a Zagreb.

Odazovimo se ovom humanom pozivu!

Exit mobile version