Site icon Mamina čarolija

Primalja (babica) bi voljela da znate prije dolaska u rodilište

Prije nekoliko tjedana pohađala sam trudnički tečaj, na kojemu nam je primalja, ili poznatije kako ih u narodu znamo zvati “babica”, dala svoje finalne upute za sve trudnice koje dolaze u bilo koje od hrvatskih rodilišta.

Najbitnije upute vam prenosim kako bi što spremnije bile na dan D.

The Michael Brady Lynch Firm

Nećemo biti gladne u sobi, jer ako nam se potrefi večera, a već smo u tome trenu zaprimljeni u rodilište, večera će nas čekati u sobi.

Ponijeti sa sobom sve papire koje smo dobili od prvoga trena kada je utvrđena trudnoća, a najbitnije nalaz koji pokazuje krvnu grupu. Ako je taj nalaz na djevojačkom prezimenu, a u trenutku poroda se prezivamo drugačije,obavezno nabaviti nalaz sa sadašnjim prezimenom (ona ne zna zašto anesteziolozi na tome inzistiraju ili imati vjenčani list sa sobom u fasciklu).

Još nešto vezano za majčino prezime – dječica su u rodilištu uvijek zavedena na prezime majke, u roku 30 dana se zavode imenom i prezimenom u državnom sustavu, koje mu se potom odabire.Dijete se danas može registrirati i online putem eGrađani usluge – eNovorođenče.

Sve za bolnicu potrebno je spremiti u 1 torbu, jer nemamo neograničeno prostora u bolnici. Ipak tamo dolazimo samo na 2 dana i nema potrebe da ponesemo jako puno stvari od doma.

Najbitnije što treba ponijeti  za rađaonicu 

mobitel, punjač, slušalice,voda, wc papir (2-3 role), blazinice, grudnjak za dojenje, pelene za bebu 10 kom., vlažne maramice

U rađaonici je njihova spavaćica obavezna, dok se na KB Merkur i za vrijeme boravka u bolnici svaki dan može dobiti njihova spavaćica ako to želimo.

Uloške najbolje kupiti one vatene, koji nemaju na sebi nikakve plastike.

Gaćice mrežaste, nikako uske slip jer je poslije poroda sve otečeno, pa nam takve gaćice budu nedovoljno široke.

Za izlazak iz bolnice sve što trebamo za bebu staviti u jaje ili nosiljku. Robica u kojoj će dijete izaći iz bolnice, pelena i dekica u koju ćemo ga umotati

Odjeću za majku isto je potrebno pripremiti, osim ako ne želimo izaći iz bolnice u spavaćici.

Izdajalice u bolnici postoje,te ne moramo nositi svoje osim ako isključivo to želimo.

Papuče za rađaonicu obavezno trebaju biti gumene.

Kako prepoznati prave trudove?

Pravi trudovi ne staju i u jednakim intervalima su.

Između trudova se treba prodisati i relaksirati. Moguće slušati glazbu, čak i poželjno.

Zašto se ne mogu piti neke tablete protiv bolova tijekom trudova?

Zato što ih dijete može primiti preko posteljice, te to utječe na ponašanje djeteta. Lijekovi djeluju uspavljujuće što uspava bebu i onemogućuje joj da zaplače,prodiše i napuše pluća.

Ako je sve prošlo uredu – 2 sata poslije poroda vrijeme provodi skupa nova mala obitelj, u maženju s tatom i bebom. Bebi se prvi puta daje dojenje 30 minuta nakon poroda.

Djetetova pupkovina se reže tek kada ona pobijeli i odpulsira, otprilike 1,5 minuta nakon poroda.

Pohrana matičnih stanica

Za pohranu matičnih stanica djeteta više možete saznati ovdje. Postoje 2 različita načina pohrane – u javne svrhe odnosno u Zakladu Ana Rukavina ili privatno pohranjivanje na KBC Rebro. Više o tome u jednom od sljedećih članaka.

Prvo prematanje bebe nam medicinsko osoblje pokaže u sobi.

Sve dodatne info nalaze se na Facebooku KB Merkur Primalje

Exit mobile version