Site icon Mamina čarolija

Priprema za porod u posljednja 3 tjedna

Ako ste već debelo zagazili u treće tromjesečje, onda sigurno sve češće zamišljate kako će izgledati vaš prvi susret s bebom. Beba vas svaki dan sve snažnije udara pod rebra, a ti postaješ svjesna njezine veličine i paralelno uskog prolaza kroz koji se ona treba provući na putu rađanja. Većina knjiga koje čitate vjerujem potječe s američkog tržišta i u njima se jako puno piše o ljudskim pravima pri porodu i najčešće su ih napisali muškarci. Hrvatska realnost u rodilištima je nešto drugačija, stoga dijelim s vama savjete kako pokušati zaobići hrvatsku “mesariju” s ogromnim brojem epiziotomija na porodima. Ako ste dogurale do 35. tjedna trudnoće i niste se još krenule otvarati i sluzni čep je na svome mjestu,onda je vrijeme da se zabavite sljedećim metodama.

Masaža međice

Masaža međice je tehnika kojom se povećava elastičnost perinealnog tkiva, pomaže rodilji naučiti opustiti mišiće i smanjuje se otpor međice kod izgona kako bi porod prošao bez pucanja ili epiziotomije. Najbolje je s masažom krenuti već od 34.tjedna trudnoće, a idealno bi bilo kada bi vam u tome muž pomogao, jer to cijelom postupku daje dodatnu draž. Prilikom masaže možete koristiti weledino ulje dostupno u DMu i Muelleru po cijeni od 39 kn ili lubrikant na bazi vode ili ulje (maslinovo, bademovo, vitamin E…). Može se koristiti i vazelin. No, Weledino ulje je baš stvoreno za ovu namjenu.

Masaža se primjenjuje ovako:

Za najbolji učinak masaže, izvodite ju desetak minuta svaki dan. Može proći nekoliko dana ili tjedana prije nego primijetite da je međica elastičnija.

Odlučite li se na masažu međice sami, najbolji položaj za to je ležeći u krevetu, leđa poduprtih jastukom i savinutih koljena ili stojeći s jednom nogom na povišenom. Prije masaže skratite nokte, kako bi izbjegli ozljede, a radite li ovo sami svakako koristite ogledalo.

Postupak je prvih nekoliko puta mrvicu bolan i pecka, ali nakon nekoliko dana postaje sve lakše.

Pilates lopta

Vrijeme je da ju izvučete iz podruma i napušete. Stigli su dani kada bi nam ona mogla biti od velike pomoći. Za razgibavanje zdjelice koja se možda od silnog ležanja na boku umrtvila, najbolje bi bilo početi sjediti na lopti. Lopta pomaže bolnim leđima i otvaranju zdjelice i grlića. Možete raditi “osmice” na lopti ili samo lagano cupkati dok gledate televiziju. Nakon poroda nemojte loptu odmah vratiti u podrum. Može vam jako dobro poslužiti prilikom dojenja i uspavljivanja bebe.

Kegelove vježbe

Opće su poznate kao vrlo korisne za donji dio leđa. Kegelove vježbe posebnu svrhu u ovom periodu imaju za jačanje mišića dna zdjelice. Pomažu da se ojača tonus mišića, prije i nakon poroda ,ali i kod inkontinencije. Uloga mišića zdjeličnog dna je da zatvaraju tri otvora – uretru, rodnicu i anus i time zadržavaju i podupiru organe na mjestu prilikom povećanog pritiska. Izvođenje vježbi detaljnije možete pogledati i opise pročitati ovdje.

Datulje

Istraživanje provedeno u Jordanu dokazalo je da žene koje jedu po šest datulja dnevno u zadnja četiri tjedna prije termina češće rađaju prirodno, bez dripa i da im porođaj kraće traje. Nisam jedna od onih koja vjeruje svakom istraživanju, ali nisu mi datulje toliko mrske, tako da ću ih pojesti prije, u nadi da će pomoći. Datulje su dostupne u DMu, Muelleru, nekim trgovačkim lancima i prodajnim lancima zdrave hrane.

Čaj lista maline

Čaj od lista crvene maline učestalo se konzumira od 36. tjedna trudnoće za olakšavanje poroda tj. za kraći porod, ali i održavanje trudnoće. Osim toga, ako je trudnoća uredna, njegovo konzumiranje je preporučljivo od 7. mjeseca trudnoće.  Čaj je dostupan u gradskim i privatnim ljekarnama po cijeni od 12-14 kn. Preporučuje se konzumacija jedne do dvije šalice čaja dnevno (jedne šalice u prvom tromjesečju, dvije šalice u drugom te i tri šalice u trećem tromjesečju). Svaka mogućnost olakšavanja i skraćivanja poroda izaziva oduševljenje kod većine žena pa ga rado konzumiraju.

Ako ste do sada nabrojano primijenile, a i dalje pomaka na širenju vrata maternice nema, preporučuje se hodanje, ljuta hrana (npr. kulen) i seksualni odnosi, koliko god oni ne djelovali privlačno na prvu.

Nešto od svega nabrojanog će upaliti!

Sretno u stvaranju najsigurnijeg prolaza za vašu bebu!

Exit mobile version