Site icon Mamina čarolija

Najbolji savjeti za tatu na porodu

https://www.tesco-baby.ie/content/uploads/2016/07/AM_dads-in-the-delivery-room.jpeg

Nijedna žena tijekom poroda ne bi trebala biti sama. Zbog toga me jako razveselila činjenica da je na tečaju za trudnice kojega smo pohađali, dvorana bila prepuna muškaraca. Naravno, to ne mora biti vaš partner niti otac vašeg djeteta, ali vrlo je bitno da uz sebe imate osobu od povjerenja. Možda ste baš vi jaka žena koja sve u životu voli napraviti sama, takva sam i ja. No, ovo je trenutak u kojemu sam na vrijeme postala svjesna da se na porodu baš i ne mogu kada želim ustati i pozvati pomoć, niti si mogu u svakom trenutku dodati vode ili krpicu za osvježenje. Jednako kao što najviše volim kada sama sjednem u auto i negdje se odvezem, u ovom trenutku sam spremna da me u trudovima odveze netko u bolnicu, ponese mi stvari i bude do kraja uz mene. Moj muž je na svu sreću jedan od onih koji zaista svim srcem želi prisustvovati, pa dijelim one savjete koje je on dobio od drugih muškaraca koji su prisustvovali rođenju svoga djeteta.

Prije poroda – treće tromjesečje

Dragi tata, nekoliko vrlo bitnih stvari su tvoja odgovornost u ovome periodu. Tvoja žena je sigurno pripremila logistiku za sebe i bebu, što uključuje pranje robice, spremanje torbe za rodilište, nabava svih potrebnih dodataka i lijekova i obavljanje svih silnih pregleda i pretraga u proteklih 9 mjeseci. Na tebi je sada da organiziraš logistiku koju ona ne može.

Vrijeme je da na poslu najaviš dolazak prinove u vašu obitelj. To znači da je pravo vrijeme da najaviš godišnji odmor i korištenje slobodnih dana za rođenje djeteta koji ti zakonski pripadaju. Nemoj se ustručavati to tražiti, jer je to nešto što se ne događa često. To nije prehlada, nego jedan od najbitnijih trenutaka u životu tvoga djeteta, tvoje žene i vaše obitelji. Svaki poslodavac bi trebao to razumjeti.

Vodi računa da trebaš u autu uvijek imati dovoljno goriva da se možete neometano dovesti do bolnice, u bilo koje doba dana i noći. Podsjećam da vodenjaci u 80% slučajeva puknu preko noći kada benzinske crpke ne rade (#samokazem). Kada dođete pred bolnicu, nemoj reagirati panično ako iz prve ne nađeš parkirno mjesto. Tvoja žena je već u panici i bolovima, ne treba joj nikakva dodatna panika. Odvezi se do rampe i objasni zaštitaru situaciju. Sigurno će te pustiti do samoga ulaza u bolnicu. Potom kada žena ode na higijensku obradu prije poroda ćeš otići potražiti parkirno mjesto gdje parkirati automobil.

Nemoj se pretoplo obući! Temperatura u rodilištu je visoka, jer beba treba stići na toplo mjesto. Majica kratkih rukava će ti biti dovoljna da preko nje obučeš kirurško odijelo. Najčešće muškarce u rađaoni uhvati slabost baš zbog vrućine.

Naoružaj se strpljenjem! Porod će trajati, a nervozi u rađaoni nema mjesta. Tvoja je uloga da donosiš sve strpljenje svijeta i preneseš ga svojoj ženi. Ako tebe ili nju izbaci iz takta netko od osoblja u bolnici, nemoj reagirati burno i nemoj to pokazati pred njom. Psiha je ključna za vrijeme poroda, i zbog nekih banalnih stvari ženi zna biti puno teže. Učini sve da ona bude što smirenija.

Ako si pušač, vodi računa da svoje izlaske ispred bolnice ograničiš na minimalan broj. Svaki izlazak i ponovo oblačenje znači novu dezinfekciju ruku i svega ostalog.

Ako porod bude trebao završiti carskim rezom, tvoje dijete će tebi prvome dati na prsa. Vodi računa o tome da si zdrav u ovome periodu.

Znam da te muče misli: Hoću li ja to preživjeti? Mogu li izdržati gledajući svoju ženu u trudovima kako se muči? Hoće li me postupci koje rade mojoj ženi preplašiti? Jesam li ja uopće podrška ili sam previše strašljiv? I u konačnici: Teče li pri porodu mnogo krvi?

Ovo pišem baš zato da bi taj trenutak dočekao što spremniji.

Možda bi te moglo zanimati Primalja (babica) bi voljela da znate prije dolaska u rodilište

Za vrijeme poroda

2 najbolja savjeta koja smo kao par dobili, a vrlo su jednostavna za usvajanje.

Ključna riječ

Jedan od najboljih savjeta koji smo dobili je da puno razgovaramo o porodu prije samoga događaja. Prva nam je trudnoća i dijete, i jednostavno sve što će se dogoditi za nas je potpuno novi moment. Možemo pretpostaviti da je nervoza na najvišoj razini i stoga sam već sto puta pomislila da će me još više iritirati ako mi netko pokraj mene bude neprestano ponavljao floskule “Sve će biti dobro”, “Proći će”, “To su “samo” trudovi i tome slično. To su one prve riječi koje nam i inače u panici izlijeću iz usta kada nekome želimo olakšati. Najčešće upravo te rečenice puno ne pomažu, nego nas još više iritiraju, jer ti u glavu dolazi “Nemaš ti pojma kako je meni sada“. Zato nam je predloženo da na svoju psihu utječemo tako da odaberemo jednu riječ koja nas dvoje povezuje. Parovi koji su ovu metodu koristili na porodu kažu da im je koristilo. Recimo da je ta riječ “val”. Svaki puta kada bi jaki trud na dolazio, partner je partnerici govorio “Val, ljubavi, val!”. Ta riječ je bila zamjena za sve ono “proći će” i “bit će bolje” , jer se zaista radi samo o jednom valu boli. Vi možete odabrati bilo koju drugu riječ koja vas povezuje. Vaša povezanost i bliskost najbitnija je u tome trenutku.

Ne gledaj dolje

Drugi savjet koji je moj muž dobio od muškaraca je: “Ne gledaj dolje nakon što beba izađe!“. Nakon bebe slijedi treće porođajno doba kada izlazi posteljica. Koliko god posteljica na slikama izgledala zastrašujuće, dečki kažu da je uživo još i strašnije. Trenutak nakon olakšanja jer je vaša beba s vama, kada muškarcima najčešće zbog naglog pada adrenalina osjete slabost i mučninu je upravo trenutak kada izlazi posteljica, jer taj prizor nije nimalo lijep. Stoga, nastojte gledati u svoju ženu i vašu bebicu, a sve što se događa “tamo dolje” ostavite liječnicima.

I za kraj…

Mobitel isključite ili ga prebacite na zrakoplovni rad. Smanjiti ćete nervozu neprestanih upita “Jel žena rodila?, Jesu svi dobro?”. Sve to stignete odgovoriti i nakon što porod završi. Ako ste gladni, žedni ili umorni, nemojte to izgovoriti na glas. U ruksak koji nosite u rodilište možete si već sada ubaciti nešto što ćete pojesti i popiti, energetsku pločicu ili napitak, a pokušajte ne jesti pred ženom, jer ona ne bi smjela ni jesti ni piti do 2 sata nakon poroda. Jednako tako, nemojte nikome slati fotografije niti objavljivati na Facebooku dok porod ne završi, a vaša žena ne bude spremna pregledati slike.

Dragi dečki – sretno i vama!

p.s. Gajba piva te čeka na Žujinim stranicama

Exit mobile version