Site icon Mamina čarolija

Kako urediti sobu za bebu?

Novi član vaše obitelji trebat će i dio vašeg sadašnjeg životnog prostora. Mi imamo tu sreću da u stanu imamo zasebnu prostoriju u kojoj će boraviti naša beba, no ako nemate zasebnu prostoriju, sigurno ste krenuli s uređivanjem bebinog kutka u vašoj sobi. Navesti ću što je nas inspiriralo za uređenje dječje sobe i kojim smo se motivima vodili. S uređenjem sobe počnite otprilike 2-3 mjeseca prije termina, kada je mama još dovoljno pokretna, jer će joj svakim danom biti sve teže.

Prije nego s vama podijelim najslađe detalje koje smo pripremili za sobu naše bebe, prenijeti ću jedan bitan savjet dr. Rajovića poznatog stručnjaka za rano poticanje dječje inteligencije.

“Beba u prvih mjesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primjećuje jedino jake kontraste. Umjesto jednoličnih, rozih ili plavih interijera, u dječju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti tamne zavjese ili tapete koje će stvoriti kontrast”, preporučuje dr. Rajović. Koliko god nama sobica u pastelnim i mliječnim tonovima izgledala nježno i idealno za našu bebu, trebamo voditi računa da u njoj imamo detalje jarkih tonova koji bi bebi mogli biti zanimljivi.

Sve je manje roditelja koji dječju sobu uređuju povezano sa spolom djeteta, odnosno u rozim i plavim tonovima. Sve češće bebina soba je u neutralnim bojama poput boje mentola, pistacija, sivim tonovima i boji prirodnoga drva.

Sigurnost je svakako jedna od najbitnijih komponenti koje ćemo trebati zadovoljiti. Treba voditi računa da namještaj nema oštre rubove, te da je sigurnosno pričvršćen uz zid. Možda vam se sada to čini manje bitno, no vaše novorođenče će u kratkom roku početi puzati, a zatim se kretati cijelim prostorom, stoga dječja soba posebno treba biti sigurna. Utičnice treba osigurati sigurnosnim nastavcima, dostupne kablove od rasvjetnih tijela ne bi trebalo ostaviti slobodne. Izbjegavajte duge zastore i laganiji namještaj koji dijete može povući na sebe.

Možda će vas zanimati  Kako opremiti novorođenče u Ikei za samo 3000 kn

Osnovni namještaj u bebinoj sobi

Dobro trebate promisliti što ćete sve u ovoj prostoriji raditi s vašom bebom i da ovaj raspored treba poslužiti u dužem periodu, minimalno u trajanju godinu dana. U svakom slučaju, pazite da prostor ne zatrpate nepotrebnim ukrasima i velikim brojem igračaka. Najbitnije što trebate imati u sobi novorođenčeta su: krevetić ili kolijevka, stol za prematanje i komoda za bebinu robicu i pelene. Točno ovim redoslijedom bi bilo najpravilnije da složite namještaj u prostoru. Idealno bi bilo da na ovome mjestu imate sve dostupno na dohvat ruke, kako ne bi morali kada krenete s previjanjem odlaziti u drugu sobu po ručnik, gazu,kremu ili robicu. Naravno, radi se o idealnim okolnostima, ako vaš prostor to dopušta. Ovom popisu bitnog namještaja dodala bi udobnu fotelju ili sofu na kojemu ćete moći bebu dojiti i uspavljivati, čitati mu priče za laku noć, te ako postoji mogućnost u istoj prostoriji kupati bebu. Sofa će vam dobro doći i ako će vam u prvim tjednima bebinog života u pomoć priskočiti mama ili svekrva, koje će prenoćiti i trebati ležaj.

Položaj krevetića, toplina i osvjetljenje sobe

Kod položaja krevetića posebno trebate voditi računa da se on ne nalazi u blizini radijatora ili na propuhu, te da je dovoljno odmaknut od prozora i vrata. Izbjegavajte da krevetić bude direktno izložen izvoru svjetlosti, posebno u ljetne dane kada će dani biti dugi. Bebi ne smije biti niti pretoplo, niti hladno. Idealna temperatura je oko 22°C. Ako bebu pretoplo obučemo ona će se oznojiti i osuti. Na radijatoru je obavezno držati posudu s vodom ili kupiti ovlaživač zraka, ali u njega nije potrebno dodavati nikakve mirise ili mirisna ulja. Općenito u bebinoj sobi ne bi trebali koristiti nikakve osvježivače prostora, dovoljno je sobu jednom dnevno provjetriti dok beba ne boravi u njoj.

Bebin kutak u spavaćoj sobi

U prvim tjednima bebinog života najbolja opcija je svakako da je beba s vama u sobi, bez obzira koliko udaljena dječja soba od vaše bila. Imat ćete mirniji san i česta buđenja tijekom noći će vam olakšati dojenje i tješenje ako je beba u vašoj blizini. Oni koji nemaju zasebnu sobu za bebu će sigurno jedan dio spavaće sobe prenamijeniti za bebu. Kutak se može diskretno naglasiti s rasvjetnim tijelom, šarenom tapetom ili naljepnicom. Možete ga naglasiti vertikalnim prugama, točkicama ili oblacima.

Baldahin

Osim dekorativnog efekta, baldahin iznad krevetića vam može poslužiti kao sjenilo ako je u sobi velika koncentracije dnevne svjetlosti tijekom dana i to je njegova primarna uloga. Uz to može zaštiti dijete od komaraca i drugih insekata tijekom ljetnih mjeseci. Veliki baldahin koji seže do poda, može u kasnijoj fazi poslužiti kao oznaka prostora za igru. Najbitnije je voditi računa kako je sigurnosno učvršćen, i da je njegov nosač od iznimno lakoga materijala. Mama i ja smo osmislile vlastiti baldahin te prionile na kućnu izradu. Razlog je bio previsoka cijena u odnosu na kvalitetu materijala i konstrukcije koju možete dobiti kod baldahina najčešće kineskog porijekla. Za laganu osnovu baldahina smo koristile hulahop kolut, a odabrani materijal je žoržet, koji ima dovoljno težine da lijepo pada i ne gužva se u velikoj mjeri. Finalni proizvod podijelit ću s vama kada namjestimo sobicu za našu bebu. Nestrpljivo čekamo majstora koji nam stiže za 6 dana.

Police i ukrasi na zidovima

Kada ste smjestili osnovni namještaj u vašu novu sobu, sigurna sam da ćete poželjeti dodati još poneki ukras ili policu kako bi sobi dali finalni sjaj. U mojoj potrazi naišla sam na tri brenda koji su osvojili moje simpatije. Iza imena Tena’s Workshop stoje dva kreativna roditelja (Marija i Božidar) i njihova djevojčica Tena zbog koje se pokrenula cijela ova priča. Tata Božidar je oduvijek volio izrađivati stvari pa je tako iz hobija počeo izrađivati dekorativne lampe. Mama Marija, po struci učiteljica, jako je kreativna i obožava likovne radionice. Njihova je strast i kreativnost stvorila novi brend, kada je mama u trudnoći morala strogo mirovati, te je imala vremena smišljati kako urediti i ukrasiti sobu za njihovu princezu.  Za sve ono što joj se svidjelo istražujući Pinterest, a nije bilo dostupno kod nas, tata je dobio zadatak izraditi (namještaj, ukrase, razne dodatke). Tata je objeručke prihvatio taj zadatak i sam je počeo sve više istraživati i smišljati dodatke za dječje sobice. Kad su rodbina i prijatelji vidjeli sve što su izradili, jako im se svidjelo i tako je nastao Tena’s workshop. Od Teninog rođenja tata najviše vremena provodi u garaži gdje se sav posao odvija i u dnevnom boravku gdje predmeti dobivaju završne detalje. U ponudi ćete pronaći dječje police, lampice, vješalice, kutije za igračke, kućice za lutke, satove, glazbene kutijice, razne vrste slova i dekoracija za zid, a svi proizvodi izrađeni su s puno ljubavi.

HelloOz je brend koji je također nastao iz ljubavi dvije mame prema uređenju interijera i želje da sobe njihovih mališana učine posebnim. HelloOZ crpi inspiraciju iz čarobnog svijeta dječje igre, gdje se san i java isprepliću i u kome je sve moguće. U njihovom svijetu obični predmeti kao što su police, stolovi i stolice dobivaju oblike krila, oblaka, aviona, vlakova, miševa i zečeva.

Drvo snova je obiteljsko društvo koje je također nastalo iz želje da se hrvatskom tržištu ponudi krevet kućice koje dječju sobicu pretvaraju u pravu bajku. Danas su uz krevet kućice putem stranice Drva snova dostupni i ostali dodaci koji ih prate – ukrasni jastuci, zastavice, slova od pamuka, pamučne lampice i posteljina. No, ni tu nije kraj ove bajkovite priče. Na njihovim stranicama pronaći ćete kućice za igru i šator Tipi, pa i tepihe, košare za igračke, vješalice i police. Web trgovina Drva snova djeluje u suradnji s partnerskom tvrtkom iz Slovenije. Suradnja je krenula tako da su naručili svoju prvu krevet kućicu od slovenaca i bili su jako zadovoljni. Od ostalih proizvođači surađuju sa drugih partnerima iz Francuske i Poljske. Morate priznati da niste znali da ovakve divne dodatke možemo kupiti u Hrvatskoj?!

Za kraj još nekoliko detalja, kojima možete ukrasiti vašu sobicu…

H&M Home

Ikea

Nadamo se da ćemo uskoro moći podijeliti sa vama fotografije sobe naše bebe.

Korištene fotografije proizvoda preuzete su sa stranica proizvođača.
Exit mobile version