Site icon Mamina čarolija

Dobro je znati – naljepnica “Dijete u autu”, nije tu bezveze!

Pitanje koje sam si sama postavila treba li nam naljepnica “Dijete u autu” na vozilu ili ne? Čemu zapravo takve naljepnice služe i koja je njihova uloga. Zanimljivo mi je šetati uz parkirana vozila i pratiti koliko ih ima oznaku “dijete u autu” i dječje autosjedalice unutra. Djeca su svuda oko nas, pa tako i ravnopravni sudionici u prometu. Danas svi voze kao ludi i ponekad, kad vozim polako, jer moram radi ceste i dvoje djece na stražnjem sjedalu, auta iza mene sviraju, pokazuju mi svašta u retrovizor…

Djeca trebaju biti sigurna

Njihova sigurnost nema cijenu, a za nju smo odgovorni svi mi. Svjesni smo da svakodnevno veliki broj vozača oko nas krši razna prometna pravila i kulturu lijepog ponašanja. Time potaknuti netko se sjetio na stražnje staklo staviti naljepnicu “Baby on board”. Mnogi su isprva pomislili da se radi o šali, poput poruka – “Zmaj za volanom”, “Kobra u autu”, “Žena za volanom” – no ubrzo se uvidjelo da poruka itekako djeluje.

Nije zakonska obveza ali…

Naljepnice “Dijete u autu” nisu dio zakonske obveze,no one bi to trebale postati. Bez obzira na zakon, nalijepite ju. Sasvim je sigurno da ćete na taj način povećati sigurnost vaše djece i utjecati na podizanje opće kulture prometa.
Čak i najgori vozači naglo postaju kulturniji i rezerviraniji u vožnji kad ispred sebe ugledaju automobil s naljepnicom u kojem su djeca.

Zašto je dobro napisati ime djeteta?

Moja topla preporuka su magnetne naljepnice Cedulja. Magnetne naljepnice su vrlo jednostavne za upotrebu. Po potrebi se mogu ukloniti i premjestiti na drugi automobil pri čemu ne ostavalju trag. Zbog toga su prikladne za ljubitelje automobila i obitelji koje često mijenjaju automobile. Jednostavno se prenose, apliciraju i skidaju, a možete istaknuti jasno imena vašeg djeteta ili djece. Ime djeteta, kao ni sama naljepnica, nije zadnji krik mode, nego potreba. U slučaju da se u prometu dogodi nezgoda, osim što će biti jasno da je sudionik u prometu bilo dijete, te time prilikom pružanja pomoći ono ima prioritet, ako su roditelj ozlijeđeni ili nisu prisutni, kada pomoć pristigne znati će ime djeteta kojim ga trebaju dozvati.

Exit mobile version