Site icon Mamina čarolija

[Zagreb] Gdje presvući bebu? Kako izgledaju sobe za prematanje i zašto ih nema više

Svaki izlazak iz kuće s bebom znači da nosite u ruksaku dodatnu opremu u vidu pelena, vlažnih maramica, kreme, rezervne odjeće itd. No, problem koji se javlja kada dođete na teren je nedostatak čistog mjesta za presvlačenje. Niti jedna mama na svijetu ne želi da joj se dijete pokaka tik nakon što smo napustili toplinu i higijenu vlastitog doma, međutim, takve stvari se događaju i to svakodnevno.

Obišla sam sve veće shopping centre i strogi centar u Zagrebu ne bi li utvrdila kakvo je stanje sa sobama za prematanje i dojenje. Zabrinjavajuće je koliko ih je u samom centru grada jedne metropole malo, pa vam u ovom vodiču za lokacije soba za presvlačenje predstaviti one svijetle primjere. Nastojat ću vam pomoći da izbjegnete zone užasa i odete direktno na pravo mjesto.

Znate i sami kada vam dođe sila da ne želite otići baš u svaki javni wc. Možete li zamisliti kako onda to izgleda kada u takvu jednu javnu prostoriju trebate otići s malom bebom i svim njezinim nježnim i čistim stvarčicama.

Ono o čemu sam vodila računa prilikom testiranja mjesta za presvlačenje je čistoća, uređenost, opremljenost,veličina prostora, te postoji li u prostoru mjesto za pranje ruku, sušilo za ruke, papir kojim možete obrisati ruke ili rola papira koju možete izvući na prematalicu i slično.

Centar grada – DM Cvjetni

U centru Zagreba jedino mjesto za presvlačenje koje mogu preporučiti je u centru Cvjetni – DM prodavaonica u njezino radno vrijeme. Unutar centra postoji soba za presvlačenje, no ne čiste ju redovito, ne miriši lijepo i preporuka je izbjegavati ju. Unutar DMa Cvjetni nalazi se kutak u sklopu kojega imate i besplatne vlažne maramice, pelene svih veličina i kremu za guzu. Također tu je i kanta za pelene. Ono što ovome mjestu nedostaje je doza privatnosti, jer se kutak ne nalazi u kutu, nego između 2 reda s artiklima. Ovo mjesto nije niti prigodno mjesto za hranjenje i dojenje, no za prodavaonicu je ovo više nego dovoljno. Napomena: Ovakvo mjesto za presvlačenje jeste dostupno u DMu Ilica na 1. katu, a nije dostupno u obližnjim DM prodavaonicama u Branimir Centru niti na križanju Petrinjske i Amruševe. DM je jedina svjetla točka u centru grada. Ako znate još neko super mjesto, javite!

City Centar One East & West

City Centri One se nemaju čega stidjeti uzmemo li u obzir mjesta za previjanje i hranjenje djece. S posebnim naglaskom ću istaknuti City centar One East koji se nije sramio niti veliku kvadraturu odvojiti za ovu namjenu. U prvoj prostoriji CCO East nalaze se 4 prematalice za bebe sa svim potrebnim za presvlačenje. Mjesto je iznimno čisto, ima sapuna za ruke, papira za ruke i prematalice, kanta za pelene i sredstvo za dezinfekciju ruku. U drugoj prostoriji se nalaze kauč i fotelje za dojenje, te mikrovalna za grijanje dječje hrane i pripremu adaptiranog mlijeka. Prostor je dovoljno velik, da će i u najvećoj gužvi tamo biti mjesta.

City Centar One West ima nešto manju prostoriju što me obzirom na veličinu i posjećenost ovoga centra čudi. U prostoriji se nalaze tek 1 prematalica i 1 fotelja za hranjenje. Kada su 2 mame s bebama unutra, to znači da je već gužva. Nije se puno vodilo računa o tome da se u takvu prostoriju treba ući s kolicima, a mimoilaženje 2 kolica je nemoguće ili vrlo teško. Prostor je čist i ima mikrovalnu i hranilicu, to mu je ujedno najveći plus u odnosu na ostale.

City Centri One imaju najvišu ocjenu što se tiče urednosti, čistoće i mirisa, te popunjenosti dodacima za neometano presvlačenje i hranjenje beba. ** Naknadno mi je javljeno da CCO West ima još jednu sobu u prizemlju, ali me na nju nažalost s info pulta nisu uputili, nego u ovu na prvom katu.

Kings Cross – prodavaonica Bubamara

U shopping centru koji možda nije među prvima na listi popularnosti danas, a nekad je bio jedan od prvih u gradu Zagrebu nalazi se jedno od najljepših mjesta za previjanje koje smo posjetili. Unutar prodavaonice dječje opreme Bubamara nalazi se divan kutak za presvlačenje i dojenje. U njemu je široki stol za previjanje na kojemu je sve dostupno nadohvat ruke kao da ste doma. Tu su pelene, maramice, krema, kanta za pelene, udobna fotelja za dojenje i ogledalo. Nije veliko kvadraturom, ali je prekrasno uređeno i zaista djeluje opuštajuće kada znate da nešto tako postoji kada se zateknete u shoppingu s bebom.

Arena centar

Najposjećeniji hrvatski shopping centar ima najmanju sobu za prematanje, nevjerojatno, ali istinito. Arena centar me zaista razočarala s obzirom na to da na karti ima prikazane 2 sobe za prematanje, a uživo je dostupna samo jedna. U njoj se uz jednu jedinu prematalicu nalazi ujedno i wc za djecu, pa u toj prostoriji nema mira niti jedne sekunde. Nalazi se tik uz prostor gdje se služi hrana i sva djeca odlaze na wc. Uz to prostor je iznimno mali, te je ulazak moguć samo s jednim kolicima, dvoja kolica će se jako teško mimoići. Uz prematalicu koja je smještena na uskom prostoru, još je uz nju jedan umivaonik i jedna fotelja. Razina čistoće je na srednjoj razini, na ovu fluktuaciju ljudi definitivno je potrebno čistiti ovu prostoriju neprestano. Nije prljavo, ali nije ni neka pohvalna razina čistoće. Navodno postoji još jedna soba za presvlačenje u prizemlju, ali u našem slučaju ona je bila zaključana i nedostupna.

Lidl – Donje Svetice

U shopping centre nikako ne treba izbjeći dva trgovačka centra koji brinu za naše bebe i održavaju svoju sobu za prematanje iznimno čistom i lako dostupnom. To su Lidl i Ikea i Designer Outlet centar koji imaju nove i prekrasne sobice za dojenje i presvlačenje. Oni očito misle i na buduće generacije. Najčešće smo u Lidlu Donje Svetice, a nekoliko puta nas je tamo zatekla pelena puna do gornjih granica. Njihova soba za presvlačenje je mala, ali se prematalica može podići i onda se može na tom mjestu sjesti i hraniti bebu. Dostupan je papir za prematanje i brisanje, te umivaonik. Soba je uvijek otključana i dostupna. Osobno bi jedino u toj sobi izbacila uređaj za sušenje ruku, jer se aktivira svaki put kada se prođe u blizini, a bebu iznimno prestraši taj zvuk, makar u našem slučaju.

McDonalds – Kvaternikov Trg

Za kraj navodim jedan lanac restorana koji je većinom specijaliziran za djecu, ali me iznenadila neurednost sobe za prematanje koja je ujedno i wc za invalide. Prostor je iznimno mračan, obojan u crno, pa je ujedno jedini u kojemu se moja beba rasplakala na samom ulazu. Prostor je zagušljiv i unutra je nešto smrdjelo,a ne postoji mjesto gdje spustiti ruksak i izvaditi stvari. Greškom sam ruksak spustila u umivaonik, gdje se aktivirao senzor i napunio mi ruksak vodom. U svakom slučaju prematanje bebe u kolicima ili automobilu bi bila bolja opcija.

Park Maksimir

Ova opustošena donirana prematalica se nalazi uz javni wc parka Maksimir. Tužno stoji na otvorenom prostoru, zimi i kiši, tek toliko da se ne može reći da nema mjesta za presvlačenje u parku. Svaki dodatni komentar je suvišan.

Na samom kraju htjela bih istaknuti kako su naša djeca budućnost,a o tome koliko oni fino papaju i pune pelene će ovisiti naša budućnost. Stoga im idemo osigurati adekvatne higijenske uvjete za hranjenje i prematanje na razini zapadnog svijeta gdje se soba za prematanje podrazumijeva jednako kao wc školjka za odrasle.

Exit mobile version