Site icon Mamina čarolija

Liječenje atopijskog dermatitisa i sve što nam je na našem putu pomoglo

Tjedan Atopijskog dermatitisa završit ću savjetima za liječenje,testiranja, nekoliko riječi o lijekovima koje smo koristili i lokalnoj terapiji u postizanju kontrole bolesti.

Mnogo sam toga već u prethodnim danima podijelila s vama iz vlastitog iskustva i iskustva drugih mama , vrijeme je da nakon teme prehrane završimo s temom liječenja i njege.

Njega i liječenje

Nadražena dječja koža zahtijeva posebnu njega, a u našem slučaju se pokazalo da se disciplina itekako isplati. Ona podrazumijeva svakodnevne uljne kupke 10-20 min koje se ne ispiru. U početku smo koristili ADerminu Axomega kupku,međutim mnogo boljom nam se pokazala Melem Atopic kupka, te ju sada koristimo već dva mjeseca svakodnevno. Voditi računa treba da kupka ne bude pretopla, treba biti tijelu ugodna temperatura, a da ne potiče već upaljenu kožu da gori. Dovoljna je temperatura vode oko 33-34 stupnja,znači mlaka kupke koja neće poticati dodatnu infekciju na koži. Unutar 3 min od kupke slijedi mazanje emolijentnom kremom, posebno prije spavanja. Krema s uljnim dodacima i lipidima stvara dodatnu barijeru na kožu s vanjskim svijetom, te umiruje kožu i sprječava svrbež.

Okoliš u kojem dijete boravi bi trebao biti bi trebao biti provjetren i rashlađen, svakako treba izbjegavati suh zrak, pregrijavanje, preutopljavanje djeteta, sintetiku, vuna i deterdžent i omekšivače, jer oni dodatno pogoršavaju atopijski dermatitis.

Sunčeve zrake djeluju imunosupresivno na kožu, do 10 h ujutro i nakon 18 h nije potrebno kožu mazati kremama sa zaštitnim faktorom. Nama su sunčane zrake ovoga ljeta pomogle da se u potpunosti očistimo od atopijskog. Mi smo koristili ovu kremu.

Vitamin D: 60% djece s Atopijskim dermatitisom ima nizak vitamin D, stoga ga mi unosimo u vidu probiotika Waya D3. Probiotik nam je preporučen jer također prema istraživanjima ima dobre efekte na kožu, obzirom da je imunomodulator.

 

Kortikosteroidi: Većini se kosa na glavi diže od njih, ali osobno sam stava da ih ne treba izbjegavati ,ako su prepisani ,jer je bitno zaliječiti kožu i spriječiti komplikacije zbog mogućih infekcija oštećene kože. Mažu se 2 put dnevno, samo nekoliko dana. Njihova kontrolirana upotreba ne bi trebala biti štetna.

Ono što smo naučili u poliklinici Dermaplus je dozivanje u vidu FTU – finger tip unit: količina kreme temeljena na otvoru tube od 5 mm

Kada se atopijski manifestirao u najgorem obliku uz kortikosteroidne kreme smo kombinirali terapiju vlažnog povijanja. Uz vlažne povoje, 3-5 dana mazanja kortićima može biti dovoljno. U našem slučaju aplicirani su na vlasištu, licu, trupu, rukama i nogama i u 3 dana smo smirili “požar” i doveli ga pod kontrolu. Kortikosteroide nije preporučljivo mazati više od 2 puta mjesečno. Terapiju vlažnim povojima smo primjenjivali jer oni omekšavaju krastice, poboljšavaju djelovanje krema i sprečavaju infekcije. Rade se s termalnom vodom (Avene, La Roche Posay npr) ili fiziološkom otopinom. Prilikom povijanja koristili smo Tubifast zavoje (žuti i zeleni). Moguće ih je prati na 60 (žuta linija za trup i lice, plava za udove veće djece, zelena za udove beba, crvena za male bebe.)

Terapiju za umirenje kože nastavili smo Fenistil kapima koja se daje 3x dnevno, odgovarajući broj kapi ovisno o  kilaži.

Uz vlažne povoje za smirenje kože odličan nam se pokazao Pediacyn. To je antiseptik i ublažava svrbež, koji se dugo može primjenjivati, može ga se staviti čim se dijete malo zagrebe, pustiti da se osuši i na njega ide neutralna krema za njegu.

Što je nama pomoglo na kojem dijelu tijela?

U nastavku fotke proizvoda koje smo koristili na određenom dijelu tijela:

Vlasište i tjeme

Alpicort losion(1x dnevno 3 dana), Excipial U Hydrolotio 2% urea (2 dnevno), Mustela pjenica za tjemenicu (dnevna njega)

Lice

Geokorton (2x dnevno,3 dana), La Roche Posay Lipikar Baume AP+ (dnevna njega)

Dnevna njega za upalne procese na koži vrata, pregiba ruku i nogu i na trupu

Melem Baby Atopic krema i kupka (1-2 puta dnevno), Tubifast povoji za vlažno povijanje (po potrebi), Waya D3 probiotik (1 dnevno 7 kapi), Pediacyn losion (po potrebi), Fenistil otopina (po potrebi)

Za mamu na eliminacijskoj dijeti

Solgar Kalcij Citrate s vitaminom D3

 

Testiranja

Djecu je moguće testirati od najranije dobi, no mogući su lažno negativni rezultati, a uz nalaze iz krvi, rade se i prick i patch testovi. Također, pozitivan test ne znači da postoji alergija. Uz lažno pozitivne i negativne rezultate, ne treba se oslanjati niti na razred alergije – djeca s višim razredima alergije mogu imati vrlo blage reakcije, a djeca s najnižim razredima mogu u doticaju s alergenom pasti u anafilaktički šok, tako da se najviše treba oslanjati na reakcije djeteta, to je najsigurnije.

 

Exit mobile version