Site icon Mamina čarolija

Kada je vrijeme za djetetov prvi posjet zubaru?

U razgovoru s našom stomatologinjom dr. med. dent. Katarinom Grubišić prošla sam kroz najčešća pitanja koja zanimaju mame, pa dijelim s vama što nam je odgovorila.

Na koji način adekvatno pomoći bebama prilikom nicanja zubi i pretjeranog izlučivanja sline? Pomažu li kuglice poput Osanita zaista bebama, ili stvaraju samo placebo efekt kod mama? Koje su preporučene gumene žvakalice koje se mogu dati djeci da ih žvaču? Štete li dječje dude razvoju čeljusti? Kada početi s pranjem zubi četkicom? Koju i pastu pritom koristiti i na koji način dijete naučiti na prvu četkicu za zube? Koja je preporučena pasta za zube za malenu djecu, a koja se preporučuje četkica za prvo pranje zubi?

Nicanje zubi je fiziološki proces i često ne uzrokuje nikakve simptome, međutim ponekad se mogu pojaviti simptomi poput crvenila i oticanja oralne sluznice, pojačanog slinjenja, pa čak i groznice. Simptomi se obično javljaju nekoliko dana prije kliničke erupcije zuba i prolaze nakon nicanja.

Tegobe uzrokovane nicanjem ublažiti će žvakanje gumenih prstena ili jastučića za žvakanje. Pri odabiru takve „žvakalice“ treba obratiti pozornost na to da nema dijelova koji se mogu lako otkinuti ili progutati, da ne oštećuje desni i da se lako čisti. Također, iskustvo je pokazalo da djeci odgovara kada se takav gumeni prsten lagano ohladi (nikako zamrznuti!).

Osanit kuglice su homeopatski proizvod koji sadrži sastojke biljnog porijekla i mineralne soli, no nema dovoljno istraživanja koja bi potvrdila blagotvorno djelovanje Osanit kuglica, stoga ih ne mogu preporučiti, što ne znači da je riječ o lošem ili štetnom proizvodu.

Nepodobne navike poput cuclanja prsta i dječje dude uzrokuju poremećaj zagriza koji se zove otvoreni zagriz i može se ispraviti jedino ortodontskom terapijom. Dude tj. bočice dozvoljene su dok se dijete na taj način prehranjuje. U trenutku kada dijete počne samostalno žvakati za njega primjerene namirnice (kašice, voće i sve ostalo što se ne jede na bočicu), dude i bočice postaju suvišne.

Kada početi s pranjem zubi četkicom? Koju i pastu pritom koristiti i na koji način dijete naučiti na prvu četkicu za zube? Koja je preporučena pasta za zube za malenu djecu, a koja se preporučuje četkica za prvo pranje zubi?

Ne postoji decidirani trenutak kada započeti s pranjem tj. četkanjem zubi, jer čim zub nikne potrebno ga je čistiti. Preporuka struke je čak i bezubi greben bebama čistiti laganim i nježnim brisanjem sterilnom kompresom ili čistom gazom na prstu. Dakle, već od nicanja prvog zubića potrebno ga je čistiti, ili na već spomenuti način ili laganim pokretima zubnom četkicom, tako da ako želimo govoriti o trenutku početka četkanja zubnom četkicom onda bi to bilo – od trenutka nicanja prvog zuba. Kod odabira zubne četkice za djecu, najvažnije je da glava četkice bude dovoljno mala budući da su i dječja usta mala, te da vlakna četkice budu kvalitetna i mekša da ne grebu osjetljivu oralnu sluznicu. Također, ako dijete samo odabere zubnu četkicu koja mu se sviđa, veća je šansa da će je s radošću koristiti. Zubne paste su u pravilu svojim sastojcima prilagođene određenoj dječjoj dobi, tako da nećete pogriješiti ni sa jednim brendom dok god je pasta prilagođena uzrastu djeteta.

A prvi posjet stomatologu?

Prvi posjet stomatologu trebao bi biti do djetetove prve godine života preporuka je to FDI već gotovo 20 godina. Ali iz iskustva nažalost moram primijetiti da je kod nas to više iznimka nego pravilo. Naravno da dijete u toj dobi nema potrebe za stomatološkim zahvatima, no vrlo je važno da Vaš stomatolog napravi pregled sluznice, razvoja čeljusti i oralnih struktura, prati tijek nicanja zubi, a osim toga to je idealan trenutak da se posavjetujete o načinu i tehnikama održavanja oralne higijene kao i o utjecaju zdrave prehrane na prevenciju nastanka karijesa dječje dobi.

Doktorice, puno vam hvala na razgovoru!

Exit mobile version